K čemu slouží rám na amerických policejních autech? Někdy může pomáhat i s rozjezdem

Policista využil rám svého služebního vozu k vytlačení zapadlého řidiče zpět na silnici | foto: facebook

Výrazný přední rámy na amerických policejních vozech si většina z nás spojuje především s takzvaným PIT manévrem, kdy se policisté snaží vůz ujíždějícího řidiče roztočit a tím ho zastavit. V některých případech však může být rám využit i k mnohem kreativnějším účelům, jako je například odstranění nabouraného vozu z frekventované silnice, nebo vyproštění člověka, který zapadl a není schopen se znovu rozjet.

A právě poslední jmenovaný příklad se nedávno odehrál na silnici I-43 v Milwaukee County, stát Wisconcin. Řidič modrého Pontiacu GTO páté generace totiž nedbal varování a vyrazil na zasněžené, namrzlé a kluzké silnice s letními pneumatikami.

zdroj: facebook

Wisconsin je přitom jedním ze států ležících na severu USA, takže pořádné zimy zde nejsou nic neobvyklého. U vozů s náhonem na zadní nápravu, jako je i „muslce car" Pontiac GTO, se tedy rozhodně nevyplatí šetřit na zimních pneumatikách, neboť kromě pokuty hrozí řidičům především ztráta kontroly nad vozem.

V tomto případě měl ale řidič víc štěstí než rozumu. Podle stop v břečce na dálnici se zdá, že vůz se po ztrátě trakce začal sesouvat do pravého jízdního pruhu, ovšem naštěstí neskončil v protihlukové bariéře. Řidič však nebyl schopen se s vozem znovu rozjet a s vozem zaparkovaným napříč přes krajní pruhy vytvářel riziko pro sebe i ostatní.

Z této nepříjemné situace se nakonec dostal až díky neobvyklé pomoci od policistů z místního oddělení. Jeden z nich nasypal sůl pod kola Pontiacu, zatímco druhý se lehce opřel rámem do jeho zadního nárazníku a pomohl mu s rozjezdem. Letní pneumatiky sice stále bojovaly s trakcí, s pomocí policejního Dodge Charger Pursuit se však Pontiac nakonec rozjel. Policisté pak vůz ještě sledovali se zapnutými majáky, aby měli jistotu, že dálnici znovu nezablokuje.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy