Železničáři v Chicagu musí zapalovat koleje, aby vlaky mohly jezdit. Důvodem jsou extrémní mrazy

Železničáři v Chicagu musí kvůli mrazům zapalovat koleje (YouTube/V B) | foto: youtube.com

Chicago se v posledních týdnech potýká s extrémními mrazy, které tamním obyvatelům výrazně komplikují život. Teploty, jež se pohybují okolo - 24 °C, totiž neohrožují jen zdraví lidí a domácích zvířat, ale způsobují i výrazné problémy technice. A tím rozhodně nemyslíme jen vybité akumulátory u automobilů.

Pokud za okny panuje skutečně extrémní počasí, při kterém může být cesta autem kvůli sněhu či náledí skutečně riskantní, rozhodne se řada lidí nechat klíče od auta v šuplíku a vypravit se na vlak či jiný z hromadných dopravních prostředků. V americkém Chicagu však panují tak extrémní teploty, že železničáři musí sahat k poněkud kontroverzním metodám, aby udržely vlaky v pohybu.

Pokud totiž teploty padají takto extrémně nízko, začínají železné koleje pracovat a na mnoha místech může dojít k odtržení šroubů držících koleje u pražců, nebo i malým prasklinám. To však představuje výrazné bezpečnostní riziko, neboť po železniční síti USA jsou každý den přepraveny miliony tun nákladu a tisíce lidí.

Každý den tak do terénu musí vyrazit údržbáři, kteří pro nicnetušící kolemjdoucí chystají nevšední podívanou. Kolem poškozených kolejí totiž pokládají provazy namočené do kerosinu, které následně zapalují, jak upozornil web Jalopnik. Teplo od plamenů kolej zahřeje, ta se vrátí do původního stavu a může být opět připevněna k pražcům, nebo zavařena na místech poškození. Tyto práce totiž nesnesou odklad.

Podle dostupných informací navíc železničáři nepoužívají hořící provazy jen kvůli opravám, ale také u výhybek. Ty jsou sice obvykle vybaveny zařízením proti zamrzání, ovšem v některých případech už toto opatření nestačí a tak bylo nutné opět sáhnout po tradičním zahřívání ohněm.

Na nevšední podívanou upozornila americké televizní stanice ABC News, která na svém Twitteru sdílela i letecké záběry z několika míst. Kromě toto zveřejnila i další následky extrémně mrazivého počasí, jako byla například zamrzlá řeka v centru atd..

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy