Nový koncept Mercedes-Benz ESF: Stane se skutečně nenabouratelným?

Ilustrační foto (Mercedes-Benz koncept EQ A) | foto: facebook

Automobilka Mercedes-Benz by měla pracovat na nové generaci konceptu ESF, který by měl demonstrovat techniku spojenou s bezpečností. Premiéra konceptu by měla proběhnout již během tohoto roku a tak není divu, že se z automobilky začínají ozývat první velkolepá tvrzení, podle kterých se zdá, že nabourat tento vůz bude prakticky nemožné. O co tedy jde?

O novém konceptu Mercedes-Benz ESF se v rozhovoru pro australský magazín Motoring rozpovídal Ola Klalennius, šéf výzkumného a vývojového oddělení německé automobilky. A podle několika detailů, které v rozhovoru zveřejnil, se zdá, že půjde o skutečně pozoruhodný stroj.

Mercedes-Benz | foto: Mercedes-Benz

„Věci jako autonomní řízení a sofistikované asistenční systémy řízení pomohou výrazně snížit dopravní nehody. Protože prakticky všechny dopravní nehody vznikají chybou člověka," uvedl Kalennius pro Motoring. Současně také naznačil, že některá technika z konceptu ESF už je téměř připravena k výrobě a tak by se zanedlouho mohla objevit v připravovaných vozech.

Kalennius naznačil, že součástí receptu na špičkovou bezpečnost bude i systém připojené umělé inteligence. Aby se vůz naučil aplikovat asistenční systémy lépe, bude moci během jízdy sbírat jízdní data a sdílet je s centrálním serverem. A pokud už by se něco opravdu hodně zvrtlo, měly by se o posádku konceptu postarat další bezpečnostní ochranné systémy, které ji ochrání před vážnými zraněními. 

„V polovině roku chceme ukázat něco, co bude prezentovat bezpečnost budoucnosti," uvedl Kalennius pro Motoring. A tím nám podle webu Motor1, který na zprávu upozornil, mohl napovědět i místo a datum konání premiéry nového konceptu ESF.

V září tohoto roku se totiž bude konat autosalon ve Frankfurtu, což je největší motoristická akce v Německu. Je tedy víc než pravděpodobné, že pro svou premiéru si Mercedes vybere právě tuto událost.

A pokud si chcete to čekání na novou generaci ESF zpříjemnit, můžeme vám připomenout generaci minulou. Ta byla představena v roce 2009 a jejím základem se stal Mercedes-Benz S400 hybrid, který navíc dostal řadu ochranných bezpečnostních prvků. S lepším pohlcováním nárazů pomáhalo například "nafukovací" šasi, nebo sedačky schopné přesunout se maximálně do středu vozidla.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy