Volkswagen Amarok AT35: Automobil stvořený ryze do arktických podmínek

Volkswagen Amarok AT35 | foto: Volkswagen

Standardní Volkswagen Amarok je velice praktickým a univerzálním pickupem, který se neztratí na silnici ani v terénu. Pokud však chcete provozovat vůz v drsných podmínkách, které během zimy panují na Islandu, pak je potřeba ho k tomu patřičně upravit. A právě to je případ Volkswagenu Amarok AT35, který byl stvořen tak, aby dokázal fungovat i v podmínkách, které panují za polárním kruhem

Hned na začátek si pojďme říci, že se nejedná jen o obyčejnou úpravu demonstrující schopnosti vozu. Amarok AT35 totiž vznikl ve spolupráci britského zastoupení Volkswagenu a Arctic Trucks, společnosti specializující se na offroadové úpravy, s cílem postavit asistenční vozidlo do extrémních podmínek panujících během zimních měsíců na Islandu.

Začněme hned u těch nejpatrnějších změn, které se odehrály na podvozku. Ten byl vpředu i vzadu zvýšen o 25 mm, podběhy dostaly nástavce s laminátu a standardní pneumatiky vystřídaly podstatně výraznější terénní pneumatiky o rozměrech 315/70 obuté na 17-palcových discích. Drobným detailem jsou pak výrazné zástěrky vpředu i vzadu.

V kombinaci s 3.0 litrovým motorem V6 TDI o výkonu 224 koní si dokáže Amarok AT35 dokáže poradit se stoupáním pod úhlem až 45 stupňů. S klesáním pak pomůže asistent pro sjíždění svahů Hill Descent Assist. Do terénu může navíc Amarok vyrazit s nákladem až o hmotnosti 1 154 kg, který lze uskladnit například na jeho korbu, která podle Volkswagenu patří k nejširším ve svém segmentu.

Nezapomnělo se však ani na interiér, který kromě věcí nezbytných k odvádění práce a přežití poskytuje i překvapivý komfort. Chybět samozřejmě nemůže hasicí přístroj, vysílačka, pořádný zvedák nebo pracovní světla. Kromě toho je však v interiéru instalován i kávovar nebo sada první pomoci s defibrilátorem.

„Volkswagen Amarok byl obrovským úspěchem již od svého uvedení na trh a jsme nadšení, že ho můžeme vidět fungovat i v nejextrémnějších podmínkách světa. Britští řidiči se pak mohou spolehnout, že i standardní Amarok jim pomůže vypořádat se se vším, co na ně zima připraví," uvedl Nick Axtell z VW Commercial Vehicles.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy