Sen o rychlosti 1 609 km/h opět ožívá! Bloodhound SSC našel nového majitele

Bloodhound SSC | foto: youtube.com

Začátkem měsíce se do světa dostala zpráva, která musela nepříjemně zasáhnout každého milovníka rychlosti a překonávání rekordů. Projekt Bloodhound SSC, který si stanovil ambiciozní cíl pokořit rychlost 1609 km/h, totiž nedokázal sehnat tolik potřebného investora a jeho osudem měl být krach. Tyto zprávy však zvedly novou vlnu zájmu, která zřejmě pomůže dotáhnout projekt do zdárného konce.

Práce na projektu Bloodhound SSC trvají již přes 11 let, přesto se v září tohoto roku objevily zprávy, podle kterých se projekt dostává do finanční nouze. Navzdory zapojení několika velkých technologických a průmyslových gigantů i britské armády tak nakonec projekt upadl do nucené správy a nevypadalo to s ním dobře.

Zhruba před dvěma týdny se pak objevila zpráva, podle které nedokázal projekt získat potřebných 25 milionů liber, cca 723,8 milionů korun, které měly pokrýt náklady na přepravu stroje do Jižní Afriky. Právě tam se měl totiž rekordní pokus uskutečnit. Místo toho však hrozilo, že bude majetek z projektu rozprodán, aby se pokryly možné dluhy.

Na poslední chvíli se však udál zázrak, ve který už snad ani nikdo nedoufal. O projekt projevilo zájem několik investorů a celý ho nakonec koupil jistý Ian Warhurst, podnikatel z britského hrabství Yorkshire, který by měl projektu umožnit pokračování.

„Byli jsme ohromeni vášní, která kolem projektu Bloodhound jasně existuje, a jsme nadšení, že jsme dokázali zajistit kupujícího, který může dát tomuto inspirujícímu projektu budoucnost," uvedl Andrew Sheridan, dočasný finanční správce projektu. „Ian má jasné zkušenosti s řízením velmi úspěšných podniků v automobilovém průmyslu a přinese tak významné odborné znalosti, které by mohly posunout projekt vpřed."

Warhurst vlastnil od roku 2002 společnost Melett, zabývající se výrobou turbodmychadel. Tu prodal v roce 2017 americké společnosti Wabtec, přesto zůstal v pozici jednatele firmy. Kromě toho se objevil mezi 100 nejvýznamnějšími britskými podnikateli, jejichž tabulku sestavil magazín Management Today.

Bloodhound SSC | foto: youtube.com

Podle původních plánů bylo měl být v příštím roce stanoven nový pozemní rychlostní rekord a v roce 2020 měla být překonána magická hranice 1000 mph, tedy cca 1 609 km/h. V současnosti je informací minimum, nové detaily by se však měly objevit v příštím roce.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy