Porsche tahá esa z rukávu. Taycan slibuje vyřešit největší problém elektromobilů

ission E prezentuje budoucnost značky Porsche | foto: Porsche

Elektrické Porsche Taycan má do masové výroby stále ještě dost daleko, přesto se k nám již nyní dostávají informace, které z něj činí ještě jímavější stroj. Nikoho jistě nepřekvapí, že si dala automobilka na své revoluční novince záležet. Míra jeho technologické sofistikovanosti by však mohla být novým milníkem v celém odvětví.

Jak již automobilka dříve potvrdila, její první elektrický model by měl být vybaven dobíjecím zařízením s 800-voltovou technologií, které si automobilka sama vyvinula. V nedávném rozhovoru pro Welt am Sonntag pak Oliver Blume, výkonný ředitel automobilky, konečně naznačil, jak rychle se vlastně bude Taycan díky tomuto zařízení nabíjet.

Podle automobilky bude stačit připojit Porsche Taycan na nabíjecí zařízení s výkonem 800 voltů na méně než dvě minuty a dojezd vozu stoupne cca o 400 kilometrů. Tesla Supercharger by se tak stal téměř okamžitě podružnou technologií.

Podobně jako moderní mobilní telefony by však Porsche Taycan mělo být schopné dokonce i rychlého částečného nabíjení, kdy řidič vozu získá již po cca 4 minutách na nabíječce dojez dalších cca 100 kilometrů.

Porsche však nechce stagnovat a tak již nyní pracuje na lepších a výkonnějších bateriích, které by měly kromě zkracování času potřebného k dobíjení i výrazně navýšit dojezd - a to až na 1 000 kilometrů.

Extrémně rychlé nabíjení však není jediná disciplína, ve které by mělo nové Porsche Taycan bodovat. Podle automobilky dokáží elektromotory pod kapotou, které dodala společnost Magneti-Marelli, rozpohybovat vůz z 0 na 100 km/h za méně ne 3.5 sekundy. To sice není nijak rekordní čas a Tesla by to dokázala rychleji, ovšem otázkou je kolikrát. A právě tady by Porsche mohlo mít jistou výhodu, neboť je osazeno synchronními elektromotory.

Koncept Porsche Mission E Cross Turismo | foto: Porsche

A cena za elektrické Posche? Ta zatím není známá, přesto se obecně předpokládá, že bude někde mezi modely Cayenne a Panamera.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy