Nejznámější celebrity s vášní pro auta? Z jejich sbírek by vám spadla brada

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 27. listopadu 2018, 09:18 Google+

Pro řadu celebrit jsou automobil jen jedním ze způsobů, jak dát najevo svůj styl, jmění nebo okázalost. Některé slavné osobnosti však podlehly kráse a sofistikovanosti automobilů natolik, že začaly sestavovat své vlastní sbírky. O řadě z nich se to dobře ví, u některých však možná budete překvapeni. Velikost té nejznámější sbírky je pak skutečně ohromující.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
TV show

TV show | foto: Jay Leno's Garage

Sdílejte článek

Jsou slavní, bohatí, povětšinou umělci a všichni dokáží ocenit eleganci, přesné řemeslné zpracování a technickou sofistikovanost. A všechny tato kombinace uhranula natolik, že v jejich sbírkách najdeme jak vozy klasické, jejichž rok výroby spadá do první poloviny dvacátého století, tak i automobily moderní, na jejichž servis je potřeba pomalu vystudovat.

Eric Clapton

Světoznámý kytarista je známý jako velký milovník Ferrari, čemuž odpovídá i obsah jeho garáže. Nechybí zde modely jako Daytona, 575 Maranello, 350 Spider, 275 GTB, 512 BB, Dino, Enzo, F40 a mnoho dalších. Jeho slabostí jsou ale také Hot Rody, které reprezentuje například upravený Ford 49 Coupe, jak uvádí web AutoClassics.

img-responsive

Eric Clapton se svým Ferrari SPC-12 EC | foto: youtube.com

Jednou z největších rarit v jeho sbírce je však Ferrari SPC-12 EC. Vůz, který byl zakázkově postaven na platformě modelu 458, totiž nese označení Special Project Car-12 Eric Clapton. Kdo jiný na světě může říct, že má vlastní Ferrari?

Jerry Seinfeld

Po světoznámém kytaristovi následuje světoznámý moderátor a komik Jerry Seinfeld, který je pro změnu známý jako velký milovník vozů Porsche. Ty jsou v jeho sbírce na Manhattanu, která čítá okolo 150 automobilů, zastoupeny 50 různými kusy.

V roce 2016 udělal Seinfeld ve své garáži malý úklid, během kterého prodal 17 automobilů, převážně značky Porsche, za které utržil cca 22 milionů dolarů. Jeho sbírka je však stále dost rozsáhlá a najdeme v ní kousky jako Porsche Carrera GT, Fiat 500, Lamborghini Miura a mnoho dalších.

Jay Kay

Frontman skupiny Jamiroquai začal investovat do aut krátce po úspěchu prvního alba, které se skupinou vydal., Od té doby se v klipech k jejich písním objevila celá řada jeho automobilů, které jinak parkuje v garážích kolem svého domu. Jednou z nejznámějších skladeb, ve které můžeme vidět jeho Lamborghini Diablo, je Cosmic Girl.

zdroj: youtube.com

Ve svých garážích parkoval již okolo 100 různých automobilů, mezi kterými jsou jak staré klasiky, tak moderní sportovní vozy. Své vozy však jen nesbírá, ale také občas prodává - většinou jen aby uvolnil místo pro nové kousky. Nedávno se tak například zbavoval naprosto jedinečného Ferrari 330 GT s karoserií Shooting brake.

Nick Mason

Bubeník skupiny Pink Floyd začal sbírat automobily již během šedesátých let a od té doby jich už údajně vystřídal něco okolo 300. V jeho sbírkách najdeme různé vozy, mezi nimiž září i několik závodních klasik v podobě Aston Martin International nebo Ferrari 512 LM.

img-responsive

Nick Mason s jedním ze svých klasických Ferrari | foto: youtube.com

Nechybí však ani klasiky jako Ferrari F40 nebo Mini Cooper. Jednou z jeho nejlepších investic se však v roce 1977 stalo Ferrari 250 GTO, které pořídil za 35 000 liber. Jeho dnešní hodnota se pohybuje okolo 30 milionů liber.

Ralph Lauren

Známý módní návrhář má evidentně vynikající vkus, jinak by jeho sbírka nemohla být často označována za jednu z nejkrásnějších na světě. Své první vozy začal kupovat již v 70. letech, kdy se svými návrhy začal vydělávat peníze. Jednou z jeho prvních koupí se stalo Porsche 930 Turbo.

Nyní má ve své sbírce okolo 70 automobilů, mezi kterými nechybí historické skvosty ani ikony moderních technologií. V průřezu tak můžeme jmenovat například Blower Bentley, Alfa 8C 2900, Bugatti 57 SC Atlantic, Jaguar D-Type, Mercedes-Benz 300SL Gullwing, McLaren F1 nebo Ferrari LaFerrari.

Jay Leno

Moderátor a komik Jay Leno dotáhl svou lásku k motorismu až k neoficiálnímu titulu krále všech sběratelů. V několika rozsáhlých areálech v Los Angeles totiž ukrývá okolo 150 automobilů a 90 motocyklů. Každý areál je navíc vybaven dílnou určenou k údržbě a renovaci všech skvostů. 

zdroj: youtube.com

Leno, který má o automobilech dokonce i televizní a internetový program Jay Leno's Garage, se nezaměřuje jen na značku nebo sběratelské vozy. V jeho sbírkách naleznete snad kompletní průřez motoristickou historií, do které patří jak parní stroje, tak první elektromobily, sportovní vozy i armádní technika. Nechybí však ani vzácnosti v podobně McLarenu F1 nebo speciální Chrysler Tank Car, který dostal motor z tanku M47 Patton a přesto může na silnice. Nás však těší i přítomnost Tatry a Lenův obdiv k jejich eleganci a technice. 

Vytisknout

Diskuze: Nejznámější celebrity s vášní pro auta? Z jejich sbírek by vám spadla brada

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Rivian R1T

Elektrický pick-up, který zatopí i Tesle? Rivian R1T slibuje výkon k práci i…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

  2. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud