Ventilace se systémem „Ochrany před chemickými zbraněmi"? V Kalifornii nyní slaví úspěch

Tesla a její Bioweapon Defense Mode | foto: youtube.com

Když Elon Musk oznamoval, že Tesla Model X nabídne režim „Bioweapon Defense Mode," brali jsme to jen jako další z jeho zdařilých marketingových tahů. Režim ochrany před „chemickými zbraněmi," za kterým je ukryta extrémně výkonná HEPA filtrace, však během kalifornských požárů ukázal, jak účinným umí být.

Americký stát Kalifornie v současnosti sužují nejhorší lesní požáry za jeho existenci. Několik ohnisek požárů již zachvátilo ohromné území, připravilo o život přes 40 lidí, okolo stovky se jich pohřešuje, tisíce přišly o střechu nad hlavou a statisíce lidí bylo nutné evakuovat z jejich domovů.

Vzhledem k suchému počasí posledních dnů a silnému větru se požár nedaří dostat ani pod kontrolu, natož uhasit. Ten tak spaluje další vegetaci, domy automobily a další věci, které za sebou lidé nechali. Tím se ale do vzduchu uvolňuje obrovské množství škodlivých látek, které ztěžuje dýchání i lidem, kteří bydlí v okolí zasažených oblastí.

Komunita majitelů Tesly Model X však upozornila na skutečnost, že jejich vůz s aktivovaným „Bioweapon Defense Mode," tedy režimem „Ochrany před chemickými zbraněmi," dokáže míru znečištění vzduchu uvnitř kabiny výrazným způsobem eliminovat.

Na Twitteru se tak objevilo několik snímků zařízení, která měří počet částic CO2 ve vzduchu a vypočítávají tak AQI. Snímek, který na Twitteru sdílel Adrei B, měl být pořízen v Bay Area, kousek od požáry zasažené oblasti Paradise. Když je přístroj umístěn mimo vůz, ukazuje AQI 174. Po přemístění do vozu, uzavření oken a aktivaci režimu spadlo AQI na 6.

S dalším svědectvím se pochlubil Scott Wainner, podle které funguje „Bioweapon Defense Mode" v jeho Tesla Model X skutečně velice dobře. Během testování naměřil AQI (Air Quality Index - Index Kvality Vzduchu) 51, po třech minutách v Tesle však AQI spadlo na 7.

Pro upřesnění dodáváme, že tabulka AQI sahá od 1 do 10, kdy 1 představuje nulové ohrožení a 10 vysoké ohrožení. Pokud tedy AQI vystoupá nad 10, neměly by děti a starší lidé opouštět domovy. Lidé by se pak obecně měli vyhýbat venkovním aktivitám a námaze.

Za schopnost kvalitně čistit vzduch v kabině Tesly Model S a X přitom stojí kvalitní HEPA filtry umístěné za předním kufrem, které by podle prohlášení Elona Muska měly odpovídat nemocniční kvalitě. To alespoň tvrdí ve svém příspěvku na Twitteru z 10.11., kde nabízí pomoc Tesly během kalifornských požárů.

Právě díky kvalitnímu systému filtrace mohou Tesly pomáhat například s bezpečnou evakuací či transportem osob místy, kde je výrazně snížená kvalita vzduchu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy