Zloději vyzráli na zaparkovanou Teslu, k její krádeži stačilo zařízení za 450 Kč

Dvojice zlodějů překonala zabezpečení Tesly Model S pomocí zařízení za 450 Kč | foto: youtube.com

Bezpečnostní kamery před domem v britském Essexu zachytily dvojici zlodějů, kterým se podařilo obejít zabezpečení zaparkované Tesly Model S a dokonce deaktivovali její systém vzdáleného přístupu. Automobilka však již nyní nabízí možnost, jak podobnému způsobu krádeže vozu účinně zabránit.

Kamerové záběry ukazují zloděje, kteří se rozhodli využít ke krádeži dobře známou metodu, která dokáže obejít i sofistikovaný zabezpečovací systém Tesly. Na celé metodě je přitom zřejmě nejděsivější, že podle webu The Drive se dají součástky k výrobě speciálního zařízení sehnat již v podstatě okolo 20 dolarů, tedy cca 450 Kč.

Celý proces krádeže tímto způsobem už jsme vám několikrát ukazovali, přesto si ho můžeme na záznamu dvou bezpečnostních kamer projít znovu. Zatímco jeden zloděj postává u dveří auta, druhý chodí se zařízením podobajícím se tabletu kolem domu a snaží se zachytit signál klíčku, který zařízení dokáže zesílit a přenést k vozu. 

Řídící jednotka elektromobilu si pak začne myslet, že majitel s klíčkem stojí u vozu, odemkne dveře a následně zlodějům dovolí i nastartovat. Klíček přitom může být položený doma na stole či odložený v bundě na věšáku.

Tesla si je však narůstajícího trendu těchto krádeží dobře vědoma a proto nabízí zákazníkům funkci „PIN to drive." Pokud se ji zákazníci rozhodnou využít, budou muset před nastartováním vozu zadat speciální PIN - stále přitom platí, že u sebe budou muset mít chytrý klíč od vozu. Podle popisku videa však bývalý majitel této Tesly tuto funkci ale nevyužíval.

Zloději navíc rozhodně nebyli žádní začátečníci a na krádež se dobře připravili. Po vloupání se do vozu totiž deaktivovali vzdálený přístup, čímž každému, včetně automobilky, znemožnili vůz sledovat. Vůz přesto půjde vysledovat v momentě, kdy využije některou ze sítě nabíječek Tesla Supercharger. 

zdroj: youtube.com

Jak už jsme dříve informovali, díky pokročilým možnostem konektivity se dosud podařilo většinu ukradených elektromobilů Tesla vypátrat, ovšem s pokročilými znalostmi zlodějů začíná být zjevné, že se čas mezi odcizením a znovu objevením začne výrazně prodlužovat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy