Kanadská legalizace marihuany? První pokuta za její užívání během řízení padla do hodiny

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Médii celého světa proběhla zpráva, že Kanada ve středu oficiálně legalizovala rekreační užívání marihuany. Zanedlouho však přišla další zpráva, která už tak veselá není. Již hodinu po legalizaci totiž policisté zastavili prvního řidiče, který kouřil marihuanu během jízdy po dálnici.

Počínaje středou 17. října tohoto roku začala v Kanadě oficiálně platit legalizace marihuany. Již o necelou hodinu později ale policisté zastavili prvního řidiče, který si vychutnával požitek z kouření nově legalizované drogy během jízdy po dálnici. Pro alkohol i marihuanu, navzdory její legalizaci, však stále platí naprostý zákaz užívání během řízení.

Policisté nebyli schopni na místě zjistit, zda byla marihuana pořízena legálně, nebo se k ní řidič dostal ještě před legalizací - na to by ovšem mělo odpovědět vyšetřování. Ačkoliv je totiž konzumace legální, musí látky pocházet z legálního a licencovaného prodeje.

Na území celé Kanady však dostalo licenci k pěstování a zpracování pouze 120 společností, od kterých mohou zákazníci marihuanu legálně kupovat. V tomto případě se ale policisté podle The Drive spíše přiklání k možnosti, že marihuanu pořídil ilegálně.

Kromě zákazu kouření za volantem, což je plně pochopitelné, se však k nově legalizované marihuaně vztahuje v autě ještě jedno omezení: nesmí být umístěna v dosahu řidiče, pokud je vůz v pohybu na veřejné silnici. Ideálním místem k jejímu převážení je tak kufr.

Zpravodajský web CBC, který na případ také upozornil, navíc zveřejnil výši pokut, které řidičům hrozí. Za užívání marihuany ve vozidle na veřejné silnici i mimo silnici zaplatí řidiči pokutu 672 kanadských dolarů, tedy cca 11 500 Kč. Pokud policisté během silniční kontroly najdou marihuanu v autě, s výjimkou kufru, hrozí řidičům pokuta 237 kanadských dolarů, tedy cca 4 000 korun.

Pokud by řidič usedl za volant s více jak 5 nano-gramy THC v krvi, vystavuje se stejnému postihu, jaký hrozí za řízení pod vlivem alkoholu. Během prvního prohřešku hrozí pokuta minimálně 1000 kanadských dolarů (cca 17 200 Kč), při dalších pak minimálně 30 dnů vězení.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy