Íránci představili supersport. Design i konstrukci ukradli, ale motor...

Kopie Lamborghini Murciélago | foto: YouTube/RT

Jak to vypadá, když se designér z chudé země, navíc ochromené sankcemi ze západu, rozhodne postavit vlastní sportovní vůz? Nově představený íránský model dokáže zaujmout kvalitou zpracování, vzhledem k původu designu je však těžké být nadšen. Jde totiž o neskrývanou kopii Lamborghini Murciélago.

Írán patří mezi země s největší produkci automobilů, vzhledem k sankcím uvaleným na zemi však zároveň patří k těm nejméně rozvinutým. O tom svědčí fakt, že mezi vůbec nejprodávanější vozy na trhu patří lokálně vyráběný letitý Peugeot 405 nebo Kia Pride a jejich odvozené varianty. I přes modernizaci v posledních letech, sestávající převážně z výroby modelů založených na čínských vozech, však většina produkce sestává z běžných lidových aut a SUV.

První pokus o lokálně vyvinutý Íránský supersport má na svědomí designér Massoud Moradi z města Tabriz. Místo pokusu o vlastní design se však vydal cestou dobře známou z Číny. Nově představený vůz je totiž dokonalou kopií Lamborghini Murciélago, vyráběného mezi roky 2001 až 2010. Moradi se navíc vůbec netají tím, že se inspiroval u Lamborghini. V rozhovoru pro místní média hrdě přiznal, že jeho vůz je postaven přesně dle specifikací originálního auta. Jeho týmu se totiž podařilo dostat k přesným rozměrům a nákresům originálu, které poté využili pro výrobu vlastních dílů.

Kopie Lamborghini Murciélago | foto: YouTube/RT

Podvozek vozu byl vytvořen dle nákresu a dat z originálu a je tedy na milimetr totožný. Stejně tak každý díl karosérie byl okopírován z italského vozu a vyrobena forma odpovídající na milimetr. Jediný originální kus z Lamborghini bylo podle Moradiho čelní sklo, které si íránský tým nechal dovézt z Evropy, při cestě však bylo poškrábáno a nakonec muselo být vyrobeno nové přímo v Íránu. Při testovacím zasazení originálního evropského okna do modelu se rozměry lišily o pouhé dva milimetry, což bylo následně opraveno pro produkční kus.

Díly karosérie jsou vyrobeny z karbonu a tým zodpovědný za jejich produkci byl zaslán do Francie, aby se naučil práci s tímto materiálem. Při samotné výrobě však tým musel řešit problémy například i s nestálou teplotou ve studiu, což vedlo k jiným rozměrům vyrobených částí, než bylo zamýšleno.

Kopie Lamborghini Murciélago | foto: YouTube/RT

Interiér je téměř k nerozeznání od Murciélaga z posledních roků produkce, tedy s výjimkou volantu, zřejmě použitého z některého z lokálně vyráběných aut. Stejně tak sedačky, s kůži údajně ve stejné kvalitě jako v originálu. Na samotném voze chybí logo Lamborghini na přídi, či nápisy na zádi. Při otevření dveří je však na prahu vidět nápis Murciélago. 

Zcela očekávaně se však vůz liší od italského originálu v těch nejdůležitějších aspektech. Místo původního 6.2 litrového dvanáctiválce o výkonu 580 koní se totiž ve voze nachází motor Hyundai. Moradi nedodal žádné další technické údaje o motoru, pouze jeho objem 3.8 litru. Jde tedy o některou z verzí šestiválce Lambda, používaného mimo jiné v Genesis Coupé nebo korejském sporťáku Oulim Spirra. V závislosti na verzi motoru nabízí od 263 do 333 koní. S tímto motorem a německou převodovkou vůz údajně dosáhne až 280 km/h, vzhledem ke stavu lokálních silnic však zatím na voze nebyl proveden rychlostní test.

Kopie Lamborghini Murciélago | foto: YouTube/RT

Důvodem, proč byl pro vůz vybrán motor Hyundai je podle Moradiho dostupnost servisu v Íránu, kde má Hyundai na rozdíl od Lamborghini své zastoupení.

Na rozdíl od podobných projektů, kdy si fanoušci postaví repliku auta, na které by jinak nikdy nevydělali, počítá Mouradi od začátku s produkcí a prodejem vozu. To ale samozřejmě závisí i na tom, zda se podaří přilákat investory ochotné zaplatit produkci sportovního vozu pro Írán. Mouradi však počítá, že by se mu mohlo podařit vyrábět 50 až 100 kopií Murciélaga ročně.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy