Evropská premiéra Tesly Roadster? Úchvatný vůz již přicestoval na starý kontinent

Nová generace Tesla Roadsteru | foto: carscoops.com

Nová generace Tesly Roadster se na domácím trhu představila již v minulém roce a okamžitě vyvolala úžas po celém světě. Evropský trh však není pro Teslu zatím příliš důležitý a tak jsme si na premiéru na sterém kontinentu museli počkat pořádně dlouho. Pokud ale chcete vidět nový Roadster naživo, nyní máte skvělou příležitost.

Již během minulého týdne vypustila Tesla do světa pozvánku na akci Grand Basel, která se od zítřka, 6. září, uskuteční ve Švýcarsku. Pozvánka sice informovala o premiéře, nezmiňovala však, o jaký model půjde. Většině lidí už ale bylo jasné, že by mělo jít právě o nový Roadster.

A ačkoliv by akce měla oficiálně začít až zítra, již dnes se na sociálních sítích objevují první fotografie a vzkazy, které zveřejňují první VIP návštěvníci. Evropa se tak konečně dočkala své premiéry, do oficiálního zahájení prodeje však stále ještě zbývá nějaký ten pátek.

V současnosti musí Tesla vyřešit své finanční potíže, poté plánuje vypustit do světa svůj tahač Tesla Semi, následovat by ho mohl dlouho slibovaný elektrický pick-up a na Teslu Roadster by se mohlo dostat až někdy v roce 2020.

Bohužel víme, jak na tom Tesla se svým časovým harmonogramem je, přesto už ale nyní víme, že cena by se měla pohybovat okolo 200 000 dolarů, tedy cca 4.5 milionu korun. Jistě, není to málo, svými parametry by však nový Roadster měl být schopen zastínit i mnohonásobně dražší prémiové konkurenty.

Podle Muskova vyjádření by totiž vůz měl být chopen nabídnout akceleraci z 0 na 97 km/h za 1.9 sekundy, sprint na 400 metrů má pokořit za 8.8 sekundy (časy srovnatelné se závodními speciály) a jeho maximální rychlost by se měla pohybovat nad hranicí 402 km/h. A to vše s elektrickým dojezdem okolo 650 km.

Mnoho lidí považuje tyto parametry za nesplnitelné fantazírování Elona Muska, Christian Von Koenigsegg, majitel stejnojmenné automobilky, však v rozhovoru pro Top Gear potvrdil, že jsou tato čísla skutečně dosažitelná. Krátce po představení nové generace Roadsteru, která ho skutečně zaskočila, totiž svolal tým svých inženýrů a pustili se do výpočtů i zkoumání možností, jak tomuto úchvatnému stroji konkurovat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy