Chcete cestovat ve stylu britské královny? Teď máte unikátní příležitost

Rolls-Royce Phantom IV State Landaulette z roku 1953, kterým jezdila britská královna Alžběta II. | foto: Bonhams

Za posledních pár let už se na trhu objevilo hned několik vozidel, jejichž vlastníkem byla britská královna Elizabeth II. Ani Daimler Super V8 nebo Jaguar X-Type Estate se však svým stylem nevyrovnají vozu, který byl od počátků stvořen pro přepravu nejmocnějších lidí světa. Řeč samozřejmě nemůže být o jiné značce, než Rolls-Royce a jejím modelu Phantom IV State Landaulet z roku 1953.

Během akce Bonhams Goodwood Revival, která se koná během září tohoto roku, bude mít některých z movitých návštěvníků šanci pořídit si stroj, který vznikl k oslavám zlatého výročí (50 let) automobilky na trhu a jeho majitelkou a uživatelkou byla britská královna. 

Informací o vozu je bohužel jen velmi málo, ovšem podle zpráv aukční společnosti byl vůz v držení královské rodiny od roku 1959 až do roku 2002. A ačkoliv již nebyl využíván přímo královnou, na veřejnosti se stále objevoval - v roce 1981 byl k vidění na svatbě prince Charlese a Diany a v roce 1986 na svatbě prince Andrewa a Sarah Ferguson.

Samotná královna pak z tohoto výjimečného vozu Rolls-Royce přesedlala zpět do Bentley. Tou dobou se však jednalo de facto o jednu automobilku. Nyní však bude vůz nabízen v rámci prodeje kolekce osmi významných vozů, které vznikaly za asistence Bentley.

A zatím co královnin Jaguar X-Type Estate se v roce 2016 prodal za pouhých 15 000 liber (cca 431 000 Kč), prodejní cena výjimečného Rollse se odhaduje v rozmezí 1 až 2 miliony liber, v přepočtu tedy cca 28.7 až 57.5 milionu korun.

Pokud ale budou návštěvníci aukce pátrat po něčem novějším, dostanou šanci pořídit si Rolls-Royce Phantom V High Roof State Limousine z roku 1960. O tomto stroji bohužel Bonhams neposkytli příliš mnoho informací - tedy s výjimkou ceny. Ta by se mohla pohybovat v rozmezí 1 až 1.5 milionu liber.

Rolls-Royce Phantom IV State Landaulette z roku 1953, kterým jezdila britská královna Alžběta II. | foto: Bonhams

Další zajímavé skvosty v aukci budou například Rolls-Royce Silver Seraph, nebo Rolls-Royce Corniche z roku 2002, který je oficiálně považován za poslední Rolls-Royce vyroben v Crewe.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy