Které GTI je nejrychlejší? Velké srovnání nejostřejších modelů Volkswagenu

Velký souboj automobilů Volkswagen s označením GTI | foto: youtube.com

Když se řekne GTI, každému je hned jasné, že půjde o nabroušený hatchback. Automobilka Volkswagen má v současnosti v nabídce několik těchto modelů, které se v Británii rozhodli srovnat na závodní dráhu a vyzkoušet jejich akceleraci jak během závodu s pevným startem, tak během závodu se startem z rychlosti 48 km/h.

Po nedávném srovnání malých ostrých hatchbacků přichází britský motoristický YouTube kanál CarWow se srovnáním ostrých modelů GTI z nabídky Volkswagenu. Na start se tak postavil Golf GTI Performance, Golf GTI Clubsport S, Polo GTI a také prcek UP GTI.

Až na Golf GTI Performance jsou všechny vozy vybaveny manuální převodovkou. Model Performance je však vybaven dvouspojkovou automatickou převodovkou DSG s režimem launch control, který může při pevném startu sehrát významnou roli.

To se ostatně potvrzuje hned během prvního závodu, kdy GTI Performance doslova vystřelí ze startovní pozice a dlouhou dobu se drží výkonnějšího modelu Clubsport S, který nakonec zhruba v polovině závodu předhání a svého náskoku, byť jen drobného, se až do cílové čáry nevzdává. Na třetí pozici končí dle očekávání Polo GTI a posledním je Up GTI.

Oba modely Golf i Polo jsou vybaveny přeplňovanými dvoulitrovými čtyřválci, pouze v jiné konfiguraci a s jiným výkonem. Nejmenší Up je vybaven pouze litrovým tříválcovým přeplňovaným motorem, což mu vždy předurčovalo poslední místo. Up GTI ovšem nikdy nebyl konstruován pro příliš velkou rychlost v přímce.

I druhý závod, tentokrát s volným startem při rychlosti 48 km/h a se zařazeným druhým rychlostním stupněm, byl především soubojem mezi Golfem GTI Performance a modelem Clubsport S. Tentokrát už Clubsport dokázal využít svého vyššího výkonu a GTI Performance nechal spolehlivě za sebou.

Souboj modelů GTI | zdroj: youtube.com

I přes slabší výkon tak dokázal Golf GTI Performance ukázat slušné výkony a to především díky převodovce DSG.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy