Britští novináři volili nejlepší auta roku, jaké pozice obsadila Škoda?

Škoda Kodiaq Scout | foto: Škoda Auto

Každý rok volí novináři renomovaného britského magazínu Auto Express nejlepší auto roku a následně nejlepší automobily v každé kategorii. V těchto žebříčcích se poměrně často objevuje i Škoda a jinak tomu nebylo ani tentokrát. V jakých kategoriích si tedy mladoboleslavská automobilka letos odnesla ocenění? Překvapení to jistě nebude

Ještě než se dostaneme k oblíbeným Škodovkám se sluší zmínit, jaký model se podle Auto Express stal automobilem roku 2018. Hlavním kritériem pro získání tohoto ocenění je změna automobilového průmyslu a donucení konkurence k přehodnocení svých postojů. A toho podle redaktorů Auto Express letos dosáhl elektrický Jaguar I-Pace.

Ačkoliv je I-Pace vůbec prvním elektrickým modelem klasické britské automobilky, technikům se povedlo hned na první pokus skloubit řadu zásadních faktorů, jako například výkon hodný sportovních vozů, praktičnost tradičních SUV a prémiový vzhled, který je pro řadu lidí zásadním. I-Pace byl zkrátka trefou do černého, což už ostatně konstatovalo více motoristických redakcí.

Pro mladoboleslavskou automobilku a její modely však tradičně bývají zajímavé jiné segmenty, kde se především cílí na praktičnost a vynikající poměr ceny a výkonu. Statut "doporučení" tak získalo například Citigo v sekci městských automobilů, Octavia v sekci kompaktních rodinných automobilů nebo Superb v sekci rodinných automobilů.

Vítězné příčky pak Škoda obsadila v sekci Kombi, kompaktní SUV a velká SUV.

Kategorii kombi roku obsadila Škoda Octavia Combi, která je v oblasti zavazadlového prostoru téměř nepřekonatelná. Již v základu totiž nabízí 610 litrů, které se dají snadno zvětšit na 1 740 litrů. Díky tomu tak dokáže Octavia zastínit i mnohé konkurenty ve vyšších segmentech.

Škoda Octavia | foto: Škoda Auto

Octavia Combi je však podle Auto Express více než jen přepravní krabicí na kolech. Často je zmiňována pestrá nabídka příplatkové výbavy, spolehlivá technika, moderní vybavení, komfort a bohaté možnosti financování. Doporučení si pak od redaktorů vysloužil model s 1.5 litrovým motorem TSI o výkonu 150 koní.

Sekci kompaktních SUV ovládl mladoboleslavský nováček Karoq. Ten se sice vydává ve šlépějích většího Kodiaqu, nabízí však kompaktnější balení s dostatkem prostoru a za výhodnější cenu. A právě cena je jedním z nejsilnějších faktorů ve srovnání s rivaly. Málokterá automobilka totiž dokáže nabídnout podobnou výbavu, praktičnost, sofistikovanost a techniku v podobném cenovém horizontu. 

Škoda Karoq | foto: Škoda Auto

Karoq se navíc může těšit z popularity svého předchůdce v tomto segmentu, kterým byla Škoda Yeti. Tu si Britové doslova zamilovali a tak se dá očekávat, že Karoq bude mít podobný osud. Podobně jako v případě Octavie Combi pak redaktoři doporučují zaměřit se při výběru na model s 1.5 litrovým motorem TSI.

Kategorii velkých SUV pak již podruhé ovládl Kodiaq. Segment těchto vozidel, tedy sedmimístných SUV s pohonem 4x4 je ve Velké Británii na vrcholu popularity a Kodiaq údajně splňuje vše, co lidé od podobného auta čekají: povedený vzhled, dostatek místa, kvalitně zpracovaný interiér, dobrou ovladatelnost, obrovskou praktičnost a hlavně relativní cenovou dostupnost.

Škoda Kodiaq L&K: Vrcholná verze velkého SUV bude mít světovou premiéru v Ženevě | foto: Škoda Auto

Kodiaq už sice vyhrál tuto kategorii v roce 2017, ovšem od té doby neustále posiloval své renomé. Britští kolegové často zmiňují jeho prostornost, moderní infotainemnt s asistenčními službami, prostornost, ovladatelnost a moderní spolehlivou techniku, včetně pestré palety motorů nebo adaptivního podvozku DCC. Doporučením redaktorů je pak model s 2.0 litrovým TDI o výkonu 150 koní se sedmi sedadly. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy