Harampádí v hodnotě 23 milionů? Starý kontejner vydal poklady, které nemají obdoby

Starý lodní kontejner se proměnil ve zlatý důl. Desítky součástek na klasické sportovní vozy byly oceněny na 23.4 milionu korun | foto: youtube.com

Začátkem tohoto měsíce se objevila zpráva, podle které měl být v Anglii nalezen starý přepravní kontejner obsahující několik desítek dílů na klasické italské sportovní vozy značek Ferrari, Maserati nebo Maybach. Do setřídění jednotlivých dílů se pustila britská aukční společnost Coys, která díly nacenila a nyní připravuje jejich aukci.

Na první pohled starý a ničím výjimečný přepravní kontejner vydal poklady, v jejichž nalezení už asi nikdo nedoufal. Sbírka různých dílů totiž obsahovala několik sad klasických drátěných kol, písty motorů a dokonce i části interiérů úchvatných automobilů jako Ferrari F250 GTO, Ferrari F40 nebo Maserati 250F.

Za nashromážděním takové sbírky vzácných a hodnotných dílů musel stát velký fanoušek italských sportovních automobilů, který však bohužel zemřel a o svém malém pokladu nikomu neřekl. Kontejner tak stál na svém místě několik let a nikdo mu nevěnoval pozornost.

Chris Routledge, ředitel aukční společnosti Cays, uvedl v rozhovoru pro The Telegraph, že něco takového nepamatuje. „Něco takto velkého, ještě s důrazem na vzácnost vozů, ke kterým se díly vztahují, je naprosto bezprecedentní. Díváme se na díly v hodnotě minimálně 1 milionu liber (cca 23.4 mil. Kč), ale cena bude pravděpodobně ještě vyšší. Je to jako Aladinova jeskyně, ze které budou nadšení lidé z celého světa."

Mezi nalezenými díly se nalézají nová drátěná kola uložená v originálních dřevěných bednách, originálně naolejované karburátory v původním balícím papíru, nová výfuková potrubí, chladiče, palubní desky a řada dalších vzácností.

Seznam nalezených věcí je možné si prohlédnout na webových stránkách aukčního webu Coys. Prodej všech dílů se chystá na 29. června během aukce v Blenheim Palace v britském Oxfordshire. U žádného z dílů není uvedena minimální cena, ovšem vhledem k jejich vzácnosti se dá očekávat, že přihazující budou muset sáhnout pořádně hluboko do kapsy. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy