Nová hračka Donalda Trumpa? V jeho koloně se objevil nový záhadný stroj

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 21. června 2018, 11:00 Google+

Prezident Donald Trump je jedním z nestřeženějších lidí na světě, což dokonale ilustruje jeho prezidentská kolona, která ho doprovází na cestách doma i v zahraničí. Peloton několika desítek vozidel je dokonalou demonstrací síly, která na sebe vždy strhávala pozornost. Její podoba je navíc poměrně známá, takže kdykoliv se objeví nový stroj, vyrojí se celá řada otázek.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
V prezidentské koloně Donalda Trumpa se objevil nový záhadný stroj

V prezidentské koloně Donalda Trumpa se objevil nový záhadný stroj | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Kolona amerického prezidenta je vždy nepřehlédnutelným procesím, které už novináři z celého světa několikrát důkladně zdokumentovali a popsali i jednotlivá vozidla. Ta během let procházejí pravidelnou modernizací, ovšem již poměrně dlouhou dobu sestává kolona ze stále těch samých vozidel. Tedy až donedávna.

Koncem tohoto týdne se totiž v prezidentské koloně, která zrovna směřovala do Kapitolu Spojených států amerických (Washington D.C.) objevil nový kousek, který vypadá skutečně zlověstně. Jeho základem se stal těžký pick-up Ford F350, který však prošel přestavbou a nyní nabízí šest dveří. Největší pozornost se však vztahuje k zvláštní leskle černé kopuli na střeše, která vyvolává řadu otázek.

Stroj se objevil na několika videích, ovšem nejlepší pohled na něj přinesl prostřednictvím Twitteru až Steve Herman, šéf zpravodajského kanálu VOA News. Ten byl schopen pořídit jednu fotografii zblízka v době, kdy prezident Trump hovořil v Kapitolu.

Steve Herman pak odstartoval zajímavou smršť spekulací na téma, co by mohla kopule ukrývat. A lidé přišli s celkem bohatou paletou možností, která zahrnovala například speciální kamery s vysokým rozlišením pokrývající 360-stupňové okolí kolony, nebo speciální lasery, které mají chránit kolonu před útočníky.

Druhá možnost může znít pro mnohé jako ze světa SciFi, ovšem podle webu TheDrive není taková myšlenka v současné době příliš vzdálená od realita. Dostatečně výkonné a kompaktní lasery, které by mohly zabránit například útokům s použitím podomácku upravených dronů, už totiž existují a brzy by se mohly objevovat i v praxi.

Nový stroj je vidět až na samotném konci prezidentské kolony, zhruba v čase 0:45 | zdroj: youtube.com

K zajímavým tipům také patřil systém kamer, který by byl spárovaný se systémem na rozeznávání obličejů a důkladně by tak monitoroval okolí prezidentské kolony. Podobný systém by pak mohl identifikovat potencionální útočníky a zabránit pokusům o atentát. Tuto teorii však boří umístění vozidla až na samém konci kolony.

Jako nejpravděpodobnější účel vozidla se tak podle webu TheDrive jeví zajištění komunikace. Vůz by mohl sloužit jako tzv. Roadrunner, který ukrývá pod kopulí anténu schopnou nepřetržité a vysoce kvalitní komunikace se satelitem. Díky tomu může mít prezident nebo ochranná služba neustálé spojení prakticky s celým světem a to i v krizových situacích.

Roadrunner, který bývá také často označován jako Mobile Command and Control Vehicle, je jedním z nejkomplexnějších vozidel v celé koloně. Na své palubě totiž veze velice sofistikovanou komunikační techniku, která umožňuje prezidentovi kdykoliv kontaktovat kohokoliv z Bílého domu a to dokonce i prostřednictvím videohorovu. Vůz je navíc schopen předávat i povely potřebné k odpalování jaderných zbraní.

Kromě samotného zajištění komunikace toho však Roadrunner zvládá mnohem více. V podstatě se jedná o obrovské pojízdné komunikační centrum, které je současně schopné kódovat komunikaci, vytvářet hotspoty, prodlužovat dosah vysílání a zajišťovat komunikaci v případě válečných konfliktů či "soudného dne."

Demonstrace schopností speciálních satelitních komunikačních zařízení | zdroj: youtube.com

Pod černým poklopem se tak pravděpodobně ukrývá komplexní systém, který se i za jízdy snaží udržet satelitní anténu v ideální pozici vůči danému komunikačnímu satelitu. To se může zdát být jako triviální úkol, ovšem toto video skvěle demonstruje, co všechno musí takový systém zvládnout a "ustát."

Šestidveřová konverze Fordu F350 Super Duty pak pravděpodobně zajišťuje dostatek prostoru a ochrany jak pro techniku, tak pro početný komunikační štáb.

Vytisknout

Diskuze: Nová hračka Donalda Trumpa? V jeho koloně se objevil nový záhadný stroj

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Omlazený Jeep Renegade

Omlazený Jeep Renegade: Roztomilý prcek zdrsněl a dostal nové motory

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud