Jak zajistit dětem v autě maximální bezpečí? Stačí dodržovat jednoduchá pravidla

Dítě v autosedačce | foto: pixabay.com

Cestovat autem s malými dětmi je vždy náročné, dokonce i když se vaše dítě rozhodne pro jednou přestat usilovat o vaši pozornost a na chvíli usne. Téměř každý rodič totiž během cesty myslí na maximální komfort a hlavně bezpečí dítěte, které je v autě zranitelnější než dospělý člověk. A protože se v některých částech světa slaví tento týden „Child Safety Week", tedy týden dětí v bezpečí, neškodilo by připomenout si, jak dětem zajistit v autě maximální možnou míru bezpečí.

„Child Safety Week", který v tomto roce připadl na období od 4.6 do 10.6., se snaží upozornit na bezpečí hrozící dětem a jak jim předcházet.Richard Gladman, vedoucí instituce IAM RoadSmart, proto pro web AutoEvolution připomněl pět zásadních tipů, jak bezpečně cestovat s dítětem.

Prvním a naprosto základním doporučením je vždy používat dětskou autosedačku. Pro výběr vhodné dětské auto-sedačky existuje několik kritérií, přičemž těmi nejzásadnějšími jsou výška, váha a věk vašeho dítěte. Na webu BESIP pak lze snadno dohledat, že pro sedačky existují skupiny 0 až III, které se určují podle hmotnosti dítěte a orientačně i věkové skupiny. Pokud vaše ze současné sedačky vyroste, rozhodně ho v ní nedržte a investujte raději do nové.

Dalším důležitým bodem je pravidelně sedačku prohlédnout a hledat známky opotřebení či poškození. Pokud v tom již budete, vyplatí se podívat, jaká je expirační doba sedačky - některé ji skutečně mají. Pokud na sedačce najdete výraznější poškození, bude lepší ji vyměnit. U poškozené dětské sedačky totiž nikdy nelze plně zaručit její správnou funkci v případě nehody.

Pokud kupujete novou sedačku, vždy se ujistěte, že bude kompatibilní s vaším automobilem. Většina automobilů od přelomu tisíciletí bývá vybavena speciálními úchyty typu ISOFIX, které jsou navrženy s maximálním ohledem na bezpečí. Pokud však máte starší automobil, věnujte výběru sedačky větší pozornost a nebojte se prodejce požádat o možnost vyzkoušení.

Čtvrtým bodem je instalovat sedačku vždy raději na zadní sedadla, která jsou všeobecně bezpečnější. U skutečně malých dětí a kojenců je tento bod poněkud sporný, neboť děti uklidňuje pohled na rodiče a naopak rodiče za volantem se nemusí k dětem otáčet.

Síly působící na dítě v klasické sedačce mohou být až 7x vyšší, než v případě sedačky směřující proti směru jízdy | zdroj: youtube.com

Pokud se rozhodnete převážet dítě na místě spolujezdce, je tak vždy lepší činit u automobilů, které jsou i vpředu vybaveny body ISOFIX. Pokud se rozhodnete převážet dítě v sedačce proti směru jízdy, nezapomeňte vypnout airbag spolujezdce! Pokud se rozhodnete převážet dítě na sedadle spolujezdce v klasické sedačce, airbag nedeaktivujte.

Poslední bod pak navazuje na bod předešlý - pokuste se děti vozit co nejdéle v sedačkách směřujících proti směru jízdy. Dětská páteř je totiž tím nejzranitelnějším místech a v klasických sedačkách může dítě i přes pevné upoutání utrpět zranění. Sedačka umístěná proti směru jízdy však dítě lépe fixuje a lépe rozkládá tlumí případný náraz hlavy, páteře a zad.

Gladman navíc dodává, že malé děti nerady sedí na místě a tak se budou pokoušet ze sedačky dostat. Před cestou tedy zkontrolujte, zda je dítě skutečně dobře připoutáno a popruhy nejsou příliš volné. Současně se pak vyplatí zkontrolovat připoutání dítěte i několikrát během cesty. Pokud si nebudete od pohledu jisti, raději zastavte a dítě překontrolujte.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy