Největší SUV v Top Gearu? Tenhle Šaman splní majiteli každé přání

Avtoros Shaman | foto: Avtoros

Automobily kategorie SUV si v posledních letech získaly obrovskou popularitu, což je mnohdy připisováno jejich univerzálnosti, prostornosti i bezpečí. To všechno nabízí i jeden z největších zástupců této kategorie Avtoros Shaman, proti kterému působí Mercedes G63 6x6 jako vyložený střízlík.

Už nikoho nejspíš nepřekvapí, že i tohle monstrum je produktem ruského automobilového průmyslu. Další z kategorie ruských "všudychodů" ale není žádný drobek. Shaman měří na délku něco málo přes šest metrů, takže výše zmiňovaný Mercedes trumfne zhruba o metr. Pokud vám ale tohle přirovnání nestačí, představte si Smart Forfour, kolem kterého stojí další dva Smarty Fortwo. Přidejte trochu místa mezi nárazníky pro komfortní průchod a jste zhruba na délce tohohle monstra. Působivé, že?

Tím však přehled předností nekončí. Zatím co ta nejextrémnější SUV se spoléhají nanejvýš na pohon 6x6, Shaman nabízí podstatně pohon hned čtyř náprav, díky čemuž se vyškrábe témě kdekoliv. Všechny nápravy jsou současně řiditelné, což výrazně zlepšuje i manévrovatelnost s vozem. Tu v terénu se světlou výškou 450 mm zřejmě potřebovat ani nebudete, ale ve městě se jistě hodí.

Už jen letmý pohled naznačuje, že Shaman není žádný drobek, což skutečně není. Jeho váha se podle výrobce pohybuje těsně pod hranicí čtyř tun, což nemá k ostatním velkolepým SUV s pohonem více náprav tak daleko. Shaman se ovšem může pochlubit rozdělením hmotnosti na 4 nápravy. Na těch jsou navíc obuty pneumatiky s nízkým tlakem, díky čemuž by měl být Shaman schopen i lehčí koupele.

Čím se však chlubit nemůže je motor. Zatím co G63 6x6 nebo Velociraptor disponují nadupanými motory V8, Shaman se musí spolehnout na něco podstatně slabšího a méně zábavného. Řeč je o 3.0 litrovém dieselu o výkonu Iveco F1C, 3.0 TD  výkonu 176 koní.

Točivý moment dosahuje 350 Nm, díky čemuž utáhne Shaman až 4800 kilogramů ve vleku. Jeho maximální zatížení v terénu je 1000 kg a na zpevněných cestách 1500 kg. Čas akcelerace z 0 na 100 km/h výrobce neudává, neboť maximální rychlost se omezuje na necelých 71 km/h. Pokud by vás zajímala spotřeba, tak v nejoptimálnějších podmínkách se bavíme o 25 litrech na 100 km. Vůz by však měl mít poměrně velkou nádrž, takže tankovat nebudete muset každý den, ale jen každý druhý den.

Avtoros Shaman 8x8 v Top Gearu | zdroj: youtube.com

O schopnostech a dovednostech Shamana se na vlastní kůži přesvědčil i Matt LeBlanc, který si vyzkoušel jeho řízení a ovladatelnost během jedné z epizod Top Gearu. A co na něj říkal? Podívejte se sami.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy