Motor postavený z papíru? Mistrovské dílo nevynechává jediný detail

Neuvěřitelně přesná replika motoru BMW M10 byla vyrobena kompletně z kartonu | foto: youtube.com

Pokud si chcete doma v obýváku vystavit vás vysněný motor, máte hned několik možností. Buď ho seženete na vrakovišti, pracně ho celý vyčistíte, utratíte za jeho úpravy moře peněz a pak se rozvedete, protože tohle vám manželka v obýváku prostě nestrpí. A nebo se rozhodnete postavit si detailní repliku z papíru, díky které se na rok zabavíte a ještě budete mít skvělý pocit z vlastnoručního díla. Marc W. Zak se rozhodl pro druhou možnost a rozhodně to za to stálo.

Vlastnoruční výroba modelů z papíru, případně kartonu, je unikátní způsob, jak si s minimem starostí, vybavení a nákladů postavit cokoliv, po čem toužíte. Není to ovšem žádná sranda, zabere to obrovské množství času a také to vyžaduje jisté dovednosti. Marc W. Zak, autor tohoto videa, ale disponoval vším potřebným, aby si svůj sen splnil.

Tím snem byla replika 1:1 čtyřválcového motoru BMW M10, který se vyráběl mezi lety 1962 až 1988 v celé řadě provedení. Tím nejslabším byl 1.5 litrový motor M115 s výkonem 72 koní, zatím co nejsilnější 2.0 litrový motor nesl označení M31 a díky přeplňování turbodmychadlem dokázal nabídnout až 170 koní.

Papírový motor v životní velikosti samozřejmě žádný výkon nenabídne, ovšem množství detailů, kterými se honosí, je naprosto neuvěřitelné. Řada méně poctivých modelářů by se nejspíš zaměřila jen na viditelné součástky, případně by vše slepila, ovšem tenhle model je výjimkou. 

Auto začal od bloku, který disponuje pohyblivou vačkou, pohyblivými písty a řadou detailů, mezi které se řadí například i olejové kanálky. V olejové vaně byste našli repliku sacího koše, nechybí alternátor, svody, zdvihátka, vačka ani karburátory s pohyblivými klapkami.

Papírová replika motoru BMW M10 | zdroj: youtube.com

Na konci videa je replika motoru umístěna do motorového prostoru zřejmě jednoho z BMW, do kterých se původně motory z rodiny M10 montovaly. Upřímně řečeno, kdyby tenhle motor dostal i odpovídající barvu, pak by na dálku nejspíš nikdo nepoznal, že se jedná o kartonovou repliku.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy