Kompaktní design Fiatu 500? Jiné auto by těmito místy nejspíš neprojelo

Fiat 500 se díky svým kompaktním rozměrům neztratí ani ve stísněných uličkách italských historických měst | foto: youtube.com

Tradiční Fiat 500 v dobrém stavu je dnes sběratelskou záležitostí, zatím co jeho moderní ztvárnění je spíše stylovou a módní ikonou. Přenesme se ale na chvíli v čase do let, kdy byl Fiat 500 dokonalým řešením pro stísněné italské uličky a prázdné kapsy italských řidičů toužících po čtyřech kolech.

Když člověk poprvé spatří tradiční Fiat 500, mnohdy se mu ani nechce věřit, že se jedná o skutečný automobil a ne jen přerostlou hračku. Jakmile však spatříte italskou klasiku proplétat se stísněnými uličkami historických míst, hned vám dojde, jak geniální tohle vozítko vlastně je.

Fiat 500, často zvaný Cinquecento, však dostal své unikátní vzezření hned z několika dobrých důvodů. V poválečných letech sice Itálii motorizovaly hlavně skútry značky Vespa, ovšem pokud jste měli hluboko do kapsy a chtěli jste čtyři kola, měli jste většinou smůlu.

Tedy až do příchodu Fiatu 500, který byl dokonalým krokem z malého motocyklu do světa automobilů. Pořizovací ceny nebyly příliš vysoké, takže na Fiátka dosáhla celá řada lidí. Navíc vůz potěšil svou jednoduchostí, lehkostí, mrštností a nízkými provozními náklady. V úzkých uličkách starověkých italských měst, které byly stavěny pro lidi a nanejvýš koně, tak pětistovka předváděla nemožné.

Skvělým důkazem vynikající konstrukce je ostatně i video, které se objevilo na Twitteru a následně i na webu Jalopnik. Zachycuje totiž kolonu historických Fiatů, která si to šněruje napříč Sicílií. Divokou jízdu zřejmě zaznamenali turisté, kteří se zúčastnili speciální vyhlídkové jízdy, takže za volanty seděli zkušení a místa znalí řidiči.

Sicílii zaplavily malé Fiaty 500. Historickými městy se proplétaly s neuvěřitelnou lehkostí | zdroj: youtube.com

Záběry doprovázené hrou na klavír vypadají nádherně, ale řekněme si upřímně: v některých momentech nám bylo až úzko a zatahovali jsme břicha jak za posádku, tak za řidiče. Jízda totiž byla skutečně svižná a na chyby nebylo moc místa.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy