Velorex jako drsný off-road? Prchající stan byl k nezastavení

Velorex na náročném terénním polygonu překvapivě zazářil | foto: youtube.com

Velorex je skutečným světovým unikátem, který budí rozruch kdekoliv se objeví. Potkat se s ním na ulici je sice v posledních letech stále vzácnější, ovšem potkat se s ním na náročné off-roadové trati? Donedávna nám to přišlo nemožné, ale evidentně jsme se nemohli více mýlit.

Velorex, který zlidověl pod názvy jako hadrák, hadraplán nebo prchající stan, byl původně vyvíjen jako tříkolové vozítko s trubkovou konstrukcí a koženkovou karoserií, které bylo po znárodnění malosériové výroby bratrů Stránských vyráběno jako vozítko pro invalidy.

Během let se Velorex dočkal řady úprav, mezi kterými můžeme vyzdvihnout například modely s laminátovou karoserií označované Hoba. Samotná „automobilka" se také pokoušela o další vývoj, takže došlo i na čtyřkolové modely s laminátovou karoserií, ovšem ty se nikdy nedočkaly takové popularity.

Z klasického hadraplánu se však stala kultovní záležitost, kolem které se shlukují davy nadšenců. Díky značně prořídlým stavům a sběratelské hodnotě se tak ceny zachovalých kousků pohybují v hodnotách nových aut a dokonce i pro vrak hodný rozsáhlé renovace budete muset sáhnout hluboko do kapsy.

Vidět tohle poměrně cenné vozítko na náročném technicko-terénním polygonu Libros v Ostravě nám tak přijde jako naprostá rarita. Video, které se objevilo na YouTube kanálu SEJFER, navíc ukazuje, že Velorex se v náročném terénu rozhodně neztratil a absenci jednoho kola obrátil dokonce ve svojí výhodu.

Velorex na technicko-terénním polygonu v Ostravě překvapivě zazářil | zdroj: youtube.com

Pro ucelený obraz bychom měli dodat, že tahle trať pravidelně trápí spíše off-roadové speciály a nezastavitelné Tatrovky. Velorexu přitom k dokonalosti chybí snad už jen terénní obutí a možná trocha výkonu navíc.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy