Nejrychlejší SUV světa? Tahle šílenost ukrývá neskutečnou sestavu

Nissan Qashqai-R společnosti Severn Valley Motorsport má pod kapotou silně modifikovaný motor z Nissanu GT-R | foto: facebook

SUV a Crossovery jsou mezi lidmi stále populárnějšími, a to nejen z pohledu tradičních zákazníků. Tato vozidla se totiž začínají stále častěji objevovat i na dílnách tuningových společností, které z těchto neohrabaných a mnohdy zbytečně těžkých stodol křesají výkonná monstra.

Jedno takové extrémní monstrum se před lety zrodilo i ve společnosti Severn Valley Motorsport, která sídlí ve Velké Británii. Tamní technici, kteří se specializují na Nissany GT-R, totiž naroubovali motor z Godzilly do populárního kompaktního SUV Qashqai. A právě tehdy se zrodil extrémní Qashqai-R s výkonem 1 100 koní a zhruba stejným točivým momentem.

Tahle sláva se však udála již v roce 2014 a od té doby se mnohé změnilo. Jednou z hlavních novinek byl nový vládce na trůnu extrémních SUV - Toyota Land Cruiser s výkonem 2000 koní, která dosáhla maximální rychlosti 370 km/h a stala se tak nejrychlejším SUV světa.

Lidé z SVM to však vzali jako výzvu, kterou s nadšením přijali. Jejich Qashqai prošel řadou úprav, přičemž ty nejpodstatnější se udály v motoru. Ten dostal nové kované vnitřnosti, větší turbo a řadu dalších úprav, díky kterým se výkon vyšplhal na 2000 koní.

S takto upraveným Qashqai-R vyrazili lidé z SVM na sobotní akci VMax 200, na které vozidla poměřovala síly na soukromé 3.2 kilometrů dlouhé dráze. Na té dosáhl upravený Qashqai úctyhodné rychlosti 382.7 km/h, čímž nejen že překonal vlastníka Koenigseggu Agera RS s max. rychlostí 356 km/h, ale hlavně se nejrychlejším SUV světa.

Není to přitom jediné SUV od automobilky Nissan, které ukrývá motor z modelu GT-R. Již dříve vzniklo několik kusů šíleného Juke-R, který dokonce vyráběla samotná automobilka. K žádným podobným kouskům se s ním však nikdo neodhodlal. Tedy alespoň prozatím.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy