V Evropě přibývají policejní Tesly, kdo další se rozhodl pro jejich pořízení?

Tesla Model X kanadské policie vyvolala velkou kontroverzi | foto: carscoops.com

K nákupu elektrických služebních vozidel značky Tesla se již rozhodlo několik evropských států, nicméně švýcarský kanton Base-Stadt bude vůbec prvním, který vymění své neekologické dieselové vozy za nové Tesly Model X-100D

Stejně jako u dalších evropských policejních sborů, i u toho švýcarského platí, že hlavním důvodem k přechodu na elektrické služební vozy je touha prezentovat svůj ohled na životní prostředí. Se starými služebními vozy vybavenými dieselovými motory to ale příliš nefunguje.

Švýcarské policejní oddělení v kantonu Basel-Stadt se proto rozhodlo, že pořídí hned sedm elektrických SUV Tesla Model X-100D, které následně nechá upravit společností Dutch Security pro potřeby policejní činnosti.

V prohlášení, které policisté vydali minulý týden, se uvádí, že policisté zvolili své nové služební vozy po pečlivé analýze a zvážení všech kladů a záporů při nasazení elektromobilů v rámci policejního sboru. Nákup elektromobilů sice bude o cca milion dražší, než v případě podobných dieselových vozidel, nicméně policisté se těší na lacinější provoz a údržbu, což se nakonec stalo dostatečně pádným argumentem pro koupi.

Někdo může namítat, že dojezd elektromobilů je pro služby policie stále příliš nízký, ovšem i na tento argument mají policisté odpověď. Průměrný denní nájezd služebního vozu se totiž pohybuje okolo 200 km, přičemž Model X zvládne na nabití až 500 km.

„Požadavky policejního oddělení z příslušného kantonu mohou být naplněny pouze dodávkou některého z elektrických vozidel na trhu, dodala policie v tiskovém prohlášení.

Pro informaci ještě doplníme: Tesla Model X byla představena v roce 2015, kdy v nabídce doplnila sedan Model S. Obě vozidla jsou přitom postavena na stejném šasi, takže Model X se dá označit za Model S na steroidech. Ve srovnání s klasickými služebními vozy je pak Model X prostornější a zvládne i větší náklad.

Cenu nákupu ani dodatečných úprav se nám zjistit nepodařilo, nicméně neúspěšní  konkurenti ve výběrovém řízení už nyní dodávají, že vláda vydává peníze za automobily, které ještě nikde nemuseli projít všemi potřebnými zkouškami.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy