Pravděpodobně nejvzácnější Ford Mustang míří do aukce, nic hezčího v jeho generaci nenajdete

Ford Mustang Iacocca Edition | foto: Barrett-Jackson

Automobilka Ford vydala během let řadu zajímavých speciálních edic oblíbeného sportovního modelu Mustang, ovšem málokterá se svou elegancí dokáže vyrovnat vozům s označením Iacocca Edition. Jediným nedostatkem tohohle vozu je snad jen název, na kterém si většina lidí láme jazyk.

Edice Iacocca se objevila v roce 2009 jakožto oslava 45 let od představení vůbec prvního Fordu Mustang. Stříbrně lakované vozy této edice nesly jméno po jednom z nejvýznamnějších manažerů amerického automobilového průmyslu, kterým Lee Iacocca bezpochyby byl.

Speciální edice nesla jedinečně upravenou karoserii, pod jejíž návrh se podepsal Michael Leone - stejný muž, který vytvořil Mustang Eleanor pro filmový trhák 60 sekund (v originále Gone in Sixty Seconds), kde se v hlavní roli objevil Nicolas Cage.

Úpravy zahrnovaly hlouběji zapuštěné čelní světlomety, zadní boční okénka byla zakryta a v podbězích se objevila 20-palcová litá kola obutá do pneumatik Goodyear Eagle. Změny se dotkly i interiéru, kterému vévodí luxusní prošívané kožené čalounění. Každý vůz pak dostal speciální plaketu na palubní desku.

Celkem bylo vyrobeno pouhých 45 kusů, přičemž všechny prodalo dealerství Galpin Ford v jižní Kalifornii, jedno z největších a nejslavnějších dealerství Fordu z celého světa. Tento konkrétní kousek, který vidíte na výše uvedených fotografiích, byl desátý v pořadí a nyní je na prodej.

Kromě exkluzivního vzhledu a fešného interiéru však potěší majitele i upraveným motorem V8 o objemu 4.6 litru, který byl doplněn o přeplňování kompresorem. Jeho výkon se tak posunul z 320 na rovných 400 koní. O přenos výkonu z motoru na zadní kola se stále stará manuální pětistupňová převodovka.

Díky nájezdu méně než 500 mil (méně než 806.4 km) se jedná o jeden z nejzajímavějších Mustangů na prodej. Tento konkrétní kousek však bude nabízen v rámci aukce pořádané společností Barrett-Jackson, která se bude konat mezi 12. a 15. dubnem na Floridě.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy