Telefonování za volantem? Hrozí i zákaz řízení

Telefonování za volantem se může řidičům pořádně prodražit | foto: pixabay.com

Bezmála každý český řidič (přesněji 93 %) v průzkumech přiznává, že při řízení vozidla už telefonoval. Více než polovina pak dodala, že se to stává opakovaně. Téměř všichni jsou si přitom vědomi, že porušují dopravní předpisy a hrozí jim trest. Co za přestupek může následovat v Čechách a v zahraničí, a jak přísní jsme v ČR? I na to se zaměřili odborníci z ÚAMK.

Česká zákonná norma, která zakázala telefonování a další používání elektronických zařízení při řízení, už má za sebou tucet křížků. Současný zákon o silničním provozu totiž platí už od roku 2006. Změnilo se od té doby používání mobilního telefonu za volantem? Samozřejmě, ovšem odborníci ÚAMK upozorňují, že k horšímu. Přesněji řečeno, řidiči používají mobil k podstatně náročnějším operacím, než je jen prosté telefonování. Na sledování provozu na silnici jim tak zbývá ještě méně času.

Podle průzkumu, který nechal zpracovat projekt Poúrazová péče, dokonce 55 % dotázaných potvrdilo, že svůj mobilní telefon při řízení auta používá i k posílání SMS, navigování, sdílení na síti a dokonce i vytváření selfie. A co nás v Čechách za tohle všechno může potkat?

Telefonování za volantem se může řidičům pořádně prodražit | foto: pixabay.com

Bloková pokuta na místě je maximálně do částky 1 000 Kč, v přestupkovém řízení pak 1 500 až 2 500 Kč a připsání dvou trestných bodů. Přiznejme, že dokonce i když vezmeme střed dvou nejnižších částek, je česká pokuta sotva srovnatelná i s těmi nejnižšími v okolních státech – v Polsku a Rakousku se bavíme zhruba o 50 Euro (cca 1270 Kč). I Německo, které dosud mělo trest za daný přestupek ve výši 60 euro (cca 1523 Kč), jej nedávno zvýšilo na maximálních 200 euro (cca 5078Kč), plus 2 trestné body a ke všemu ještě měsíční zákaz řízení.

Základní sazba není nízká ani v dalších státech: na Slovensku je to 120 euro (cca 3047 Kč), v Itálii byla donedávna 161 euro (cca 4088 Kč). Od nového roku je už v této jižní zemi pokuta za telefonování za volantem bez hands-free sady až 646 euro (cca 16402 Kč), plus zákaz řízení až na dva měsíce. Vysoké postihy byly vždy v Nizozemsku a Velké Británii (okolo 230 euro - cca 5840 Kč) a ve Španělsku 200 euro (cca 5078 Kč).

Dodejme ale, že to stále není nejostřejší přístup v Evropě. Nedávný závěr odvolacího soudu jednoho francouzského motoristy totiž potvrdil, že pokuta 135 euro (cca 3428 Kč), stejně jako připsání tří trestných bodů je zcela na místě, i když řidič telefonoval ve voze stojícím se zapnutými výstražnými světly a na krajnici.

Soud se vyjádřil jednoznačně: motorista za volantem nesmí telefonovat ve Francii jinak, než prostřednictvím hands-free sady. A nic na tom nemění fakt, že vůz stojí. Výjimky? Když stojíte na místě vyhrazeném pro parkování, tedy například na veřejném parkovišti, nebo jste na soukromém pozemku anebo, jde-li o stav nouze.   

Co k tomu dodat? Pokuste se za všech okolností dodržovat pravidla každé země, jakkoliv nesmyslná se vám zdají být.. Dodržovat předpisy se prostě vyplatí a jejich porušování je stále dražší, zvláště pak vzhledem k přeshraničnímu vymáhání, díky kterému nás pokuty z okolní zemí mohou velice rychle a snadno dostihnout.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy