Nejrychlejší auto pro hendikepované? Majitel prvního evropského Fordu GT si plní sny

Předávání jednoho z prvních Fordu GT na evropském kontinentu | foto: Ford

Po téměř dvouletém čekaní se i evropští zákazníci začínají dočkávat dodávek prvních Fordů GT, přičemž jeden z vůbec prvních, který skončil ve Skandinávii, bude opravdu raritním kouskem. Podle všeho se totiž stane tím vůbec nejrychlejším vozem s možností parkovat na místech vyhrazených pro hendikepované.

Jedním z vůbec prvních majitelů Fordu GT na starém kontinentu se stal jistý Jason Watt, bývalý dánský závodník, který je od nehody na motocyklu v roce 1999 paralyzovaný od hrudníku dolů. Watt je ovšem velkým milovníkem sportovních vozů a ve své garáži měl zaparkovaný i Ford GT minulé generace.

Už GT z roku 2005 měl upravené na ruční řízení a stejně dopadne i jeho nové GT. Nejextrémnější  sportovní vůz přitom dostane i speciální zahrádku na střechu, na které bude moci Watt převážet své kolečkové křeslo. Sám Watt pak během předávání v Copenhagenu pronesl, že jeho vůz se stane pravděpodobně jedním z nejrychlejších automobilů s možností parkovat na místě vyhrazeném pro invalidy.

Wattův Ford GT je navíc unikátní i svým designem. Jeho karoserii totiž pokrývá světoznámé schéma závodních vozů "Gulf Oil". Jinak se ale jedná o standardní model s 3.5 litrovým přeplňovaným motorem V6, který generuje výkon 647 koní. Z 0 na 100 km/h se vůz rozhýbe za 2.8 vteřiny a maximální rychlost se zastaví u 280 km/h.

Předávání jednoho z prvních evropských Fordů GT (0:38) | zdroj: youtube.com

Automobilka drží produkci Fordu GT pod přísnou kontrolou a jeho majiteli se mohli stát jen lidé, které automobilka předem schválila. Tisícovka šťastných si ale i tak musela počkat klidně i 3 roky na dodání tohohle technického skvostu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy