Tichý zabiják, který ohrožuje nás všechny? Experti důrazně varují řidiče

Únava za volantem je stejně nebezpečná jako řízení pod vlivem alkoholu | foto: youtube.com

O řízení pod vlivem alkoholu nebo drog už se toho napsalo hodně, nicméně řízení pod "vlivem únavy" je stále poměrně přehlížené, ačkoliv jeho riziko stále stoupá a poslední studie ukazují, že může stát až za každou desátou nehodou.

O tom, že byste neměli sedat za volant když jste unavení, už se mluví dlouho. Největší problémem je však skutečnost, že málokdo si chce nebo dokáže připustit, že vůbec unavený je. I proto se podle studií Americké Automobilové Asociace (AAA) odhaduje, že únava už stojí za každou desátou nehodou.

Únava za volantem může stát za jinak zbytečnými nehodami | foto: pixabay.com

AAA navíc varuje, že ospalost či únava je jedním z nejpodceňovanějších aspektů, které lidi berou na vědomí když usedají za volant. Díky současnému životnímu stylu už si totiž lidé všeobecně zvykli podceňovat význam spánku a tak si zkrátka ani neuvědomují, že vůbec mohou být unaveni.

Poslední výzkum, jehož výsledky byly zveřejněny v polovině týdne, však pomocí kamer instalovaných na palubní desce analyzoval obličeje různých řidičů těsně před nehodou a poté pomocí analýz pohybu očí zjišťoval, jaký podíl na nehodách může únava mít. 

Výsledných 10 % je přitom v markantním rozporu s údaji, které eviduje americká federální vláda, podle které stojí únava jen za cca 2% všech nehod. I to naznačuje, že únava je poměrně podceňovaným ale tichým zabijákem na silnicích.

Některé předešlé výzkumy, které se zabývaly vlivem únavy na řidiče, přitom mimo jiné zjistily, že řízení při nedostatku spánku může být ještě nebezpečnější, než pod vlivem alkoholu. Pokud tedy pociťujete za volantem únavu, zvažte, zda nebude bezpečnější na chvíli zastavit a odpočinout si.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy