Nová auta vás netáhnou? Automobilky začínají nabízet desítky let staré modely

Vozidla zrenovovaná v rámci programu "Reloaded by Creators" | foto: FCA Group

Sbírání veteránů se v posledních letech stalo velice populární záležitostí, což samozřejmě automobilkám nemohlo uniknout. Některé značky s bohatou historií se proto vracejí ke svým kořenům a na trh přivádí vozy, které byly novinkami před desítkami let.

Včera jsme vás informovali o záměru automobilky Jaguar dokončit po více než 60 letech výrobní sérii modelu D-Type, což znamená výrobu dalších 25 kusů dnes ceněného klasického vozu. Krátce na to pak přichází oznámení skupiny FCA, která představila svůj program "Reloaded by Creators.”

Pod tímto označením se neukrývá nic jiného, než na postupné skupování zajímavých historických vozidel značek Alfa Romeo, Abarth, Fiat a Lancia, které poté technici v automobilce rozeberou. důkladně zrenovují a nabídnou zákazníkům jako exkluzivní produkt ve stoprocentním stavu. Příjmy z takto prodaných vozidel by pak měl být využity k financování "aktivit důležitých pro získávání nových historických kousků skupiny FCA." Automobilka se prý  tomuto nápadu nechala inspirovat uměleckými muzei a pevně věří že se jedná o "skutečně kulturní projekt", který bude oceněn jak sběrateli, tak milovníky klasických vozidel. 

Prvních pět modelů vyhotovených v rámci tohoto programu je vystaveno na akci Retromobile a nechybí mezi nimi ani Alfa Romeo Spider z roku 1991. Vůz, který byl ve vlastnictví automobilky téměř tři desetiletí, byl prý využíván k různým "technickým" testům, což jej podle FCA činí jedinečným.

Zákazníci toužící po něčem nepatrně starším budou jistě nadšeni z nepříliš známé Alfy Romeo SZ z roku 1981, která to se svým vzhledem neměla příliš snadné. Jedná se však o první vůz testovaný na trati Balocco a pod jeho lehkou karoserií z produkce Zagato se nachází úchvatný 3.0 litrový motor V6.

Pokud patříte k milovníkům Fiatu 124 Spider, ale toužíte po něčem s nepatrně pestřejším rodokmenem, pak vás jistě nadchne Spider Europa Pininfarina z roku 1991. Kousek s 2.0 litrovým motorem pod kapotou, který nabídne 105 koní, má podle FCA najeto pouhých 10 000 kilometrů.

Milovníky klasických závodních vozů pak dozajista nadchne exkluzivní model z roku 1973, kterým je Lancia Fulvia Coupé Monte Carlo. Tahle speciální edice byla tvořena k oslavám vítězství Rally Monty Carlo v roce 1972 a pod její kapotou se ukrývá 1.3 litrový motor o výkonu 90 koní.

Posledním vozem z nabídky programu Reloaded by Creators je pak Lancia Appia Coupé z roku 1959. Vůz navržený Pininfarinou nabízel vnitřní uspořádání 2+2 a jeho karoserie se mohla pochlubit dvoubarevným lakováním s elegantně černou střechou.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy