Pozor, mění se pravidla silničního provozu! Chodec se stane absolutním pánem slovenských přechodů

Přechod pro chodce | foto: pixabay.com

Ačkoliv se bezpečnost na našich silnicích stále zvyšuje, srážky chodce s automobilem jsou stále poměrně časté a jejich bilance bývá tragická. Řada z těchto nehod se přitom stává i na přechodech pro chodce, což řadu zemí Evropy přimělo ke změně zákonů a zavedení tzv. absolutní přednosti pro chodce. Jednou z těchto zemí je nově i Slovensko.

Novinky na Slovensku

Podle slov viceprezidenta Policejního sboru SR Ľubomíra Ábela „chce jít Slovensko po vzoru těch zemí, kde mají zakotveno v legislativě, že chodec má vlastně absolutní přednost už jen díky svému úmyslu, který projeví tím, že se blíží k přechodu pro chodce“ jak informoval ÚAMK.

Podle slovenské policie by tato změna měla vést k tomu, že řidiči budou automaticky nuceni zpomalovat před přechodem, ke kterému se zrovna blíží lidé. U řidičů by tak měla stoupnout ostražitost a schopnost reagovat na situaci, kdy chodec skutečně vstoupí do vozovky. Ve výsledku by to pak mělo znamenat méně střetů, zraněných nebo mrtvých chodců na přechodech (cca 20% případů z celkového počtu úmrtí chodců za rok).

Kaskadérka Tammie Baird ukazuje jak minimalizovat následky autonehody | foto: youtube.com

A jak je to v jiných státech?

Jednoznačnou formulaci paragrafu silničního zákona o chodcích na přechodech mají v takových zemích jako je Belgie, kde na přechodech bez světelné signalizace nebo přítomnosti policie musí auto zpomalit a dát chodci přednost. V Nizozemsku nebo Švýcarsku je řidič povinen dát přednost každému chodci, který přechází vozovku po přechodu. Od toho se odvíjí povinnost přibližovat se vozidlem k přechodu takovou rychlostí, aby stihl včas a bezpečně zastavit.

Naopak česká nebo bulharská legislativa nehovoří o absolutní přednosti chodce. Dokonce jmenuje kolejová vozidla, která mají i na přechodu přednost. Či přesněji chodci před nimi nemají přednost. Ještě na jedno je na místě v českých předpisech upozornit – na povinnost řidiče zastavit vedle jiného vozidla, které dává přednost chodci na přechodu. Ovšem tohle pravidlo platí jen pro vozidla v jednom směru.

Obecně pojaté pravidlo o chodcích na přechodech platí v Německu nebo Itálii. Dalo by se říci, že „měkčí“ je Rakousko, kde sice musí řidič včas zastavit před chodcem přecházejícím po přechodu, ale zároveň legislativa hovoří o tom, že ho na přechodu nesmí ohrozit ani omezit. Což je jednoznačně „měkčí“ formulace než třeba nizozemská absolutní přednost chodce na přechodu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy