Lamborghini má z ostudy kabát. Skutečně okopírovali kliky od Škodovky?

Srovnání klik dveří u Lamborghini Urus a Škody Fabie | foto: autoevolution.com

Od prvního novodobého SUV automobilky Lamborghini jsme rozhodně nečekali žádné milionářské výstřelky, jako jsou například výklopné dveře. Zároveň však nikdo z nás nečekal, že by Lamborghini mohlo na svém voze použít podobné kliky, jaké využívá Škoda Auto. Pro mladoboleslavskou automobilku to může být pocta, nicméně zákazníci několikamilionového Lamborghini z toho nejspíš nadšeni nebudou.

Lamborghini stavělo Urus s důrazem na každodenní praktičnost, což této italské automobilce pověstné výstřednostmi rozhodně nemůžeme vyčítat. Stále častěji se však ozývají hlasy, že pod extravagantní slupkou Lamborghini se ukrývá až příliš sdílené techniky a součástek z koncernu VW.

Ono ostatně není žádným tajemstvím, že většina techniky pod kapotou Urusu pochází od Audi, včetně platformy shodné s SUV Q7. Život s Urusem tak bude rozhodně snazší než s modelem LM002, za to ovšem automobilka zaplatila daň v podobě jisté "ztráty výjimečnosti". Všechno je zkrátka přesně tam, kde byste to čekali, což u podobných vozidel působí jednoduše nudně.

Ostatní automobilky z podobného cenového spektra, jako například Tesla, Jaguar nebo Land Rover, se však již delší dobu snaží zaujmout poněkud jiným přístupem. Snaží se totiž vyhrát si s každou maličkostí, včetně klik. Všechny výše zmíněné automobilky se tak u svých posledních modelů rozhodly skrýt kliky přímo do karoserie, což sice občas může být problémové řešení, nicméně na první pohled vás zaujme.

Řada dalších automobilek se snaží vyhrát si s klikami jinak, například McLaren se klik na první pohled úplně zbavil a dveře se otvírají pomocí skrytých tlačítek. V případě Lamborghini se však zdá, že jakákoliv kreativita šla stranou a návrháři prostě jen sáhli do koše s koncernovými součástkami a vytáhli si kliky ze Škodovky.

Pokud se totiž podíváme na koláž, kterou vytvořil web AutoEvolution, spatříme dvě kliky. Ta horní patří luxusnímu Lamborghini Urus v hodnotě několika milionů, ta druhá pak Škodě Fabii s několikanásobně nižší hodnotou. Podobnost je přitom až neuvěřitelná, vždyť se podívejte na ty tvary.

My samozřejmě nevíme, zda se jedná o využití škodováckých dílů, nebo jen úsměvnou náhodu. Sázíme spíš na to druhé, nicméně pokud by se automobilka skutečně záměrně inspirovala u Škody, nejspíš by tohle šetření bylo už trochu za hranou.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy