Barevné patníky u silnic: Víte k čemu slouží a na co vás mají upozornit?

Patníky v barevných variantách | foto: Plastika SV

Patníky u silnic nemají jen bílou barvu. V posledních letech se rovněž setkáváme se směrovými sloupky, jak se patníkům odborně říká, v červené, modré nebo zelené barvě.

Patníky jsou při jízdě velmi důležitým bezpečnostním prvkem, jejichž přínos oceníme zejména za snížené viditelnosti. Varianty směrových sloupků jednoznačně definuje příloha vyhlášky č. 294/2015 Sb., která provádí pravidla silničního provozu na pozemních komunikacích.

Směrový sloupek bílý označuje okraj pozemní komunikace.

Sloupky v červené barvě vyznačují vyústění účelové komunikace na jinou pozemní komunikaci.

Sloupky v modré barvě pak označují úsek pozemní komunikace, kde hrozí zvýšené nebezpečí námrazy. Ve zmenšeném provedení se také používají na svodidlech nebo zábradlích mostů.

Patníky se běžně vyrábějí v pravém či levém provedení, přičemž to levé se nachází ve směru jídy vozidla a pravé v protisměru. Červený sloupek existuje i v kulaté variantě, která slouží jako náhrada za levé a pravé červené směrové sloupky k vyznačení vyústění účelové komunikace.

Na silnicích se můžeme setkat i se směrovým sloupkem zeleným kulatým - balisetou. Tento sloupek se používá při usměrňování provozu a pro zdůraznění podélné čáry souvislé vodorovného dopravního značení.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy