Čistá esence Ameriky? Plymouth Belmont je skutečná rarita

Plymouth Belmont z roku 1954 | foto: Barrett-Jackson

V padesátých letech minulého století zažíval americký průmysl zlaté období, zvláště ten automobilový. Díky válečné výrobě byla ekonomika fantasticky rozjetá a všude byl dostatek materiálu i lidí k tomu, aby se automobilky mohly předhánět v co nejdivočejších a nejzajímavějších kreacích. A jednou z jich je i tento Plymouth Belmont.

V padesátých letech byly zkrátka auta obrovská, stejně jako jejich motory a spotřeba. O praktičnosti se však příliš bavit nedalo, jak ukazuje tento Chrysler Plymouth Belmont z roku 1954, který byl pro mnoho lidí vozem snů - bohužel však nedosažitelným.

Pod stylovou karoserií megalomanského ale stylového kupé se ukrývalo klasické šasi modelu Plymouth, nicméně model Belmont měl velké ambice, zejména pak přetáhnout si klientelu zajímající se o vozy Chevrolet Corvette nebo Ford Thunderbird. Jediné, co stačilo udělat, byla schválit výrobu.

K tomu však bohužel nedošlo a tak tento exemplář, který vidíte na fotografiích, je jediný vyrobený. A je vlastně velkou vzácností, že se dochoval až do těchto dnů a v tomto stavu. Řada automobilek totiž vyráběla různé koncepty, nicméně jen mizivé procento z nich se dochovalo. Na záchraně tohoto kusu měl podíl Virgil Exner, viceprezident designové kanceláře automobilky Chrysler, který si funkční koncept odvezl domů a udržoval ho.

I po více než 60 letech se tak můžeme těšit z pohledu na tento skvost, pod jehož kapotou se ukrývá 4.0 litrový osmiválec o výkonu 157 koní, který byl spojen s třístupňovým automatem. Z dnešního pohledu je to zoufale málo, nicméně před 60 lety to nebylo vůbec zlé.

O existenci vozu bychom však možná ani nevěděli, kdyby na sebe neupozornil v aukci Barrett-Jackson konané příští měsíc ve Scottsdale. Na kolik tahle rarita vyjde bohužel netušíme, nicméně její budoucí majitel bude jistě šťastným člověkem. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy