Nepozornost při tankování málem podpálila celou benzínku. Je na vině řidička či konstruktéři?

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Když někdo na čerpací stanici zazmatkuje a špatně natankuje palivo, většinou ho čeká odtah do nejbližšího servisu a více či méně nákladný servis. Ženě z Velké Británie se však díky špatně natankovanému palivu podařilo podpálit svůj automobil i celou čerpací stanici. A jak se jí to povedlo? Vlastně to nebyla úplně její chyba.

O nevšedním případu, který se odehrál před několika dny, informoval britský magazín The Telegraph.  Podle dostupných informací zajela čtyřiapadesátiletá Julie Nicklin se svým Smartem ForTwo k čerpací stanici, otevřela víčko na boku a začala čerpat palivo.

Na tom by nebylo nic neobvyklého, pokud by však neotevřela špatné víčko. Místo do nádrže totiž Julie začala tankovat palivo do přívodu vzduchu k motoru, který je umístěn na druhé straně a má podobnou černou plastovou zátku. Tedy alespoň u jejího Smartu z roku 2005 to tak bylo řešeno.

Výsledek už vás asi příliš nepřekvapí. Po pokusu nastartovat došlo k explozi, při které interiér vozu zachvátily plameny. Toho si naštěstí všiml nedaleko stojící Brian Turner, který otevřel dveře Smartu a zmatenou a lehce popálenou Julii okamžitě vytáhl ven. Během chvíle pak plameny přeskočily i na stojan čerpací stanice a ten explodoval. Skoro jako ve filmu.

A kde že se stala chyba? S největší pravděpodobností na obou stranách. Jistě, řidička si měla dávat větší pozor a dokonce bychom se vsadili, že mezi otevřením víčka nádrže a vycvaknutím středového dílu krtky přívodu vzduchu k motoru bude rozdíl, nicméně ve stresu dokáže člověk udělat řadu chyb. Včetně té, že přehlédne černý text "No FUEL" na černém pozadí krycího plastu.

Navíc by si řidička mohla pamatovat, kde má nádrž a jak asi vypadá, nicméně problém by nevznikl, kdyby automobilka nebyla posedlá symetrií a nedala přívodu vzduchu dekoraci, která se až nápadně podobá víčku palivové nádrže.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy