Konec pokut za přestupky? Policistům docházejí bločky, nové nejsou

Vůz policejního oddělení Miami Beach, Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Řidiči v oblasti Miami-Dade mají pořádný důvod k radosti. Policistům z přilehlých oddělení totiž docházejí pokutové bločky, takže od svých nadřízených dostali příkaz pokutovat pouze nejzávažnější prohřešky. Z menších prohřešků tak řidiči vyváznou pouze s napomenutím

Policejní oddělení spravující oblast Miami-Dade uložilo za rok 2015 celkem 123 731 pokutových lístků. V letošním roce se však jejich počet zastavil na čísle 76 563. Zlepšení u řidičů určitě nehledejte, ti totiž v této oblasti patří k jedněm z nejhorších v celé zemi. Tím zásadním důvodem je totiž podle listu Miami Herald akutní nedostatek pokutových bločků.

Ilustrační foto, Dodge Charger Pursuit | foto: FCA Group

Policejní oddělení, jehož příslušníci jsou pověření správou oblasti Miami-Dade County včetně všech přilehlých úseků dálnic, totiž přechází na nový typ elektronického zasílání pokutových lístků. Od poloviny ledna tak policistům bude stačit k vypsání pokuty pouze laptop v jeho služebním voze.

Tento progresivní krok však mimo jiné znamená, že policejní oddělení  automaticky zrušilo objednávky nových bloků s pokutovými lístky. Ovšem jak se nyní ukazuje, toto rozhodnutí přišlo až s příliš velkým předstihem. Policisté tak dostali rozkaz, aby pokutové lístky šetřili jen pro nejzávažnější prohřešky.

Jeden ze zkušených dopravních policistů v rozhovoru pro Miami Herald uvedl, že většina jeho kolegů už nemá k dispozici prakticky žádné pokutové lístky. Jemu osobně pak zbývá poslední bloček, takže ve vypisování pokut se zaměřuje pouze na ty nejzávažnější přestupky či trestné činy.

Pravdou však je, že původně měl být nový systém elektronických pokutových lístků zprovozněn již ke konci léta.  Software v hodnotě 248980 dolarů (5.4 milionu korun) se však povedlo instalovat jen do zlomku služebních vozů a to ještě v tzv. zkušební fázi, kde se program ukázal být značně problémový.

Policejní Chevrolet Corvette si brzy získal přezdívku Coptimus Prime (Ilustrační foto) | foto: Facebook (New Braunfels Police Department)

V současné době tak policisté i tvůrci programu pracují na vyladění jeho nedostatků a co nejrychlejší distribuci do zbývajících služebních vozů. Zatím se to však zdá být velkou výzvou, díky které unikne trestu celá řada neukázněných řidičů. A těch je prý právě v oblasti Miami-Dade takřka nejvíce z celého státu, jak podle Miami Herald uvádí některé výzkumy.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy