Jak zajistit nebezpečnou křižovatku? Lidem ze sousedství stačila křída a hromada listí

Nebezpečná křižovatka před a po úpravě | foto: facebook

Nebezpečných křižovatek jsou na světě miliony, ovšem dokud se na nich nestane tragická nehoda, málokdy se jim věnuje pozornost. Parta sousedů z Toronta však nehodlala čekat na něčí neštěstí a chopila se vlastni iniciativy. Jejich úprava byla nejen funkční, ale zároveň inspirovala i lokální úřad pro dopravu a bezpečnost na silnicích. Přitom stačilo jen nahrabat trochu listí a nakreslit pár čar dětskou křídou.

Křižovatka do písmene T protínající ulice  Regal Road a Springmont Avenue je z každé strany lemována cedulemi Stop, ovšem díky jejímu značně "volnému tvaru" si mnoho řidičů ani neuvědomuje, že vůbec nějakou křižovatkou projíždí. Cedule Stop tak většinou neúmyslně přehlížejí a pravidelně se zde odehrává řada krizových situací.

Řadě lidí ze sousedství však došla s touto situací trpělivost, takže se sešli a začali vymýšlet plán, jak nebezpečnou křižovatku zajistit. Po krátkém měření a propočítávání se ukázalo, že velkou vadou křižovatky je obrovský "přebytek" místa - zhruba 185 metrů čtverečních.

Padl tedy nápad zkusit křižovatku zredukovat a lehce upravit její tvar. K tomu posloužilo obyčejné listí, kterého bylo tou dobou všude plno. Místní ho tedy elegantně nahrabali k jednomu z rohů křižovatky a nový tvar poté zvýraznili obyčejnou dětskou křídou, kterou ohraničily jak silnici, tak křižovatku.

Původně místní plánovali ponechat křižovatce nový vzhled jen na jeden den, ovšem brzy se ukázalo, že nové řešení funguje skvěle, takže upravená křižovatka vydržela o něco déle. Celý projekt zdokumentoval Dave Meslin, jeden z místních rezidentů, který o projektu informoval na Facebooku a přidal tři snímky: Situaci před úpravou, upravenou křižovatku a návrh, jak by mohla křižovatka vypadat do budoucnosti.

O projekt se začala téměř okamžitě zajímat jak lokální, tak celostátní média. Poměrně brzy se tak myšlenka dostala i na Úřad pro dopravu, , který přislíbil, že se bude myšlenkou na úpravu stávající křižovatky do navrhované podoby zabývat.

Zároveň však požádal všechny další samozvané dopravní experty, aby před podobnými zásahy nejdříve kontaktovali samotný úřad, který má jako jediný k podobným úpravám kompetence. Z vlastních zkušeností jsme si ale jisti, že nebýt zásahu sousedů, nic by se neřešilo. Minimálně do chvíle, než by se zde odehrála vážná dopravní nehoda.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy