Volkswagen prý testuje 300-koňové Polo, stejný motor by mohl dostat i Superb

Volkswagen Polo R WRC Street | foto: Volkswagen

Pokud toužíte po novém a výkonném voze, který nebude budit příliš velký rozruch a snadno se s ním zaparkuje, pak už jste jistě museli uvažovat i o novém VW Polo GTI. Jeho 200 koní rozhodně není málo, nicméně pokud si ještě chvíli počkáte, existuje dost reálná šance, že těch koní nabídne ještě o stovku víc.

Podle webu Motor1, který cituje blíže neupřesněná britská média s důvěrnými zdroji u automobilky, existuje velká pravděpodobnost, že ve Volkswagenu v současnosti pracují na vývoji ostrého VW Polo R s 2.0 litrovým motorem TSI naladěným na 300 koní, který pochází z Golfu R. Podle některých zpráv už navíc mají probíhat testy prvních prototypů, takže nezbývat než doufat, že si je brzy naleznou pozorní fotografové.

Úpravy by však nemuseli skončit jen u nového motoru, neboť Ralf Kölling, ředitel divize malých automobilů, se nechal slyšet, že pod kapotou Pola je dostatek prostoru ještě na další technické úpravy a vylepšení. Čistě teoreticky by tak Polo mohlo dostat i pohon všech kol, neboť jeho MQB platforma je stejná, jako v případě Golfu.

I přesto je však Polo R s pohonem všech kol spíše utopickou myšlenkou, neboť by v rámci koncernu až příliš šlapal na paty většímu Golfu - a to nikdy z automobilky nebude chtít dovolit. Navíc by jistě došlo i ke zvednutí ceny, čímž by si Polo samo podráželo nohy. S největší pravděpodobností tak dorazí opět pouze jako předokolka.

Skuteční znalci a milovníci Volkswagenu pak jistě vědí, že by to bylo poprvé, kdy automobilka stvoří čistokrevné Polo R. Minulá generace se sice také dočkala speciální edice, ovšem její název zněl Polo R WRC Street, vyrobeno bylo pouze 2,500 kusů a každý z nich měl svůj 2.0 litrový motor z původního GTI upraven na celkových 217 koní.

Pokud se ale nové Polo R skutečně do výroby dostane, pak by mohlo jít o regulérní sériový model, který nebude nikterak omezován a stane se součástí flotily Volkswagen R, kterou mají brzdy rozšířit i modely Tiguan, Touareg, Arteon nebo T-Roc R.

Mnohem zajímavější jsou však plány, které má automobilka s 300-koňovým motorem z Pola R. Kromě jednoho modelu Seatu, pravděpodobně Ateca Cupra, by se tento motor měl dostat i pod kapotu Škodovky - konkrétně web Motor 1 spekuluje o modelu Superb RS.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy