Za cenu nejmenší Škodovky můžete pořídit motor z Chironu, moc platný vám ale nebude

Do nejmenšího detailu propracovaný model motoru z Bugatti Chiron | foto: Amalgam collection

Za částku necelých 204 000 korun si dnes můžete koupit hned několik automobilů, od Dacie Logan a Sandero, přes Toyotu Aygo až po nejlacinější Škodu Citigo. A nebo můžete tuhle sumu vzít a pořídit si za ní úchvatný motor z Bugatti Chiron, který vám bude sloužit jako do detailu propracovaný lapač prachu.

Pokud byste si totiž mysleli, že za 9 365 dolarů (necelých 204 000 korun) pořídíte skutečný a plně funkční motor z Chironu, musíme vás vyvést z omylu. Jedná se totiž o pouhý model v měřítku 1:4, který byl donedávna k vidění pouze v prodejnách vozů Bugatti.

Za vznikem tohoto modelu stojí společnost Amalgam, která si dala na reálnosti motoru neskutečně záležet. Na 8.0 litrovém motoru se čtyřmi turbodmychadly s připojenou dvojspojkovou sedmistupňovou převodovkou je vyobrazen snad každý detail. Ostatně prostoru na to nebylo zas tak málo, model totiž měří 46 centimetrů na délku a téměř 23 centimetrů na výšku.

Jen navržení modelu trvalo údajně 2500 hodin, následné sestavení motoru z 1040 součástek pak trvá dalších 220 hodin. zpracování motoru je tak reálné, že dokonce na každé součástce najdete výrobní štítek Bugatti s údaji o dílu. Inu alespoň nějaké vysvětlení, proč model stojí jako nejlevnější nová auta.

Pokud ale někdo má 3 miliony dolarů na koupi samotného Chironu, pak ho zřejmě dalších 9 365 dolarů za model motoru nezruinuje. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy