Žena za volantem? Ve světě samozřejmost, v Saudské Arábii přelomový krok

Ilustrační foto | foto: youtube.com

Saudská Arábie včera večer oznámila přelomový krok, od června roku 2018 chce ženám oficiálně povolit získání řidičského průkazu a řízení automobilu. Ve vyspělých zemích celého světa je to samozřejmost, nicméně pro konzervativní Saudskou Arábii se jedná o velký krok směrem k vyšší liberalizaci a rovnoprávnosti žen.

Saudská Arábie je zřejmě poslední zemí světa, kde ženám není dovoleno řídit. Představitelé státu tento nesmyslný zákaz dlouho obhajovali obavami o plodnost žen a udržení saudských rodin - možnost řídit automobil totiž měla zvyšovat tendence k promiskuitě. Pokud tedy žena za volant usedla, hrozila ji pokuta i vězení.

To by ovšem podle New York Times mělo skončit od června 2018, kdy ženy oficiálně dostanou svobodu pořizovat si řidičské průkazy a usedat legálně za volant. Představitelé Saudské Arábie doufají, že tímto krokem zlepší obraz své země ve světě a zároveň zlepší ekonomickou situaci v zemi. Pokud totiž ženy chtěly někam cestovat, musely buď spoléhat na své muže, nebo na drahé přepravní společnosti. Možnost řídit automobil by navíc ženám mohla usnadnit hledání a volbu povolání.

Zákon umožňující ženám usedat za volant už podepsal i král Salmán, který o něm veřejně informoval z obrazovek státní televize. Součástí tohoto kroku bylo také sestavení komise, která připraví na změny například policisty, kteří dosud neměli žádné zkušenosti s chováním k ženám za volantem.

Jakkoliv je informace o zrušení tohoto zákazu vítanou změnou, stále zde zůstávají neodpovězené otázky, například zda bude moci žena usednout za volant svévolně, nebo zda k tomu bude potřebovat svolení od svého muže. Změna zákonů je tedy jedna věc, ovšem změnit konzervativní mysl lidí bude zřejmě běh na dlouhou vzdálenost.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy