Potvrzeno, extrémní Mercedes-AMG Project One se představí ve Frankfurtu

Mercedes-AMG Project One | foto: Daimler AG

S blížící se premiérou, která se má uskutečnit na letošním autosalonu ve Frankfurtu, nás Mercedes-AMG znovu láká na další snímek svého extrémního sportovního vozu, který známe zatím jen pod označením Project One.

Mercedes už vydal několik podobných "fotografií" tohoto stoje, ovšem na každé je vidět nanejvýš jeho silueta či pár nicneříkajících detailů. Tentokrát ale Mercedes uveřejnil pohled na masku vozu a ukázal alespoň jeho světlomety úzké LED světlomety v masivních blatnících, poněkud přerostlé logo s třícípou hvězdou a pod ním zvýrazněný nápis AMG. Ze střechy pak ční přívod vzduchu k motoru.

Už jen od pohledu se jedná o skutečně extrémní vůz, se kterým vůz přivede na silnice atmosféru závodů v LeMans a technologie ze závodů Formule 1. Pod kapotou vozu jich je totiž použito plno, včetně motoru s hybridním systémem a elektroniky. Ze snímků je také jasné, že technici v AMG nepodcenili ani aerodynamické aspekty karoserie.

Vraťme se ale zpátky pod kapotu. Projekt One by měl být poháněn 1.6 litrovým turbem přeplňovaným motorem V6 s hybridní technologií. Motor má své kořeny v závodech F1, díky čemuž by měl být schopen točit až do 10.000 otáček za minutu. To se však podepíše na životnosti, ovšem podle Mercedesu by vůz měl zvládnou minimálně 50.000 kilometrů, než bude nutné motor přestavět. Kromě spalovacího motoru dostal Project One i čtyři elektromotory, dva pohánějí přední nápravu, dva zadní. Při nejvyšším výkonovém nastavení by tak měl být vůz schopen generovat výkon přes 1000 koňských sil.

Z Mercedes-AMG navíc zaznívají slova o tom, že Project One zkombinuje výjimečný výkon na silnici s každodenně použitelným hybridním systémem Formule 1 a příkladnou efektivností. A my těm slovům plně věříme, stejně jako příslibu, že vůz bez problému dosáhne maximální rychlosti 350 km/h.

Mercedes-AMG Project One | foto: Daimler AG

Project-One tedy bude skutečně výjimečným vozem, čemuž odpovídá i jeho výjimečná cena - údajně až 2,4 milionu dolarů (52,5 milionu dolarů). Pokud byste ale takovou částku náhodou měli k dispozici, musíme vás zklamat. Vůz bude vyroben v pouhých 275 exemplářích a všechny už jsou zamluveny. První vozy by se ke svým majitelům měly dostat nejdříve v roce 2019.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy