Znáte příběh pravé Eleanor? Rozmlácený Mustang upadl v zapomnění

Originální Ford Mustang SportsRoof použitý během natáčení původní verze filmu "Gone in 60 Seconds" | foto: youtube.com

Pokud si pod názvem filmu "Gone in 60 Sedonds" představíte pouze Hollywoodský trhák z roku 2000, ve kterém si hlavní roli střihne Nicolas Cage a Ford GT500, pak pro vás máme novinku - jedná se totiž o remake a současně poctu legendárnímu filmu, který vznikl již v roce 1973. Jeho rozpočet byl tehdy napjatý jak tepláky na schůzkách anonymních jedlíků; režii, produkci i hlavní roli obsadil dnes již zapomenutý H.B. Halicki a Eleanor byl Ford Mustang SportsRoof z roku 1971, upravený do podoby Mustang Mach 1 z roku 1973.

Příběh originálního filmu se od jeho slavnějšího a mladšího "pokračování" vlastně příliš neliší: ukrást padesát několik desítek různých a exotických vozidel během pěti dnů. Automobily pak dostávají kódovaná označení, přičemž na žlutý Ford Mustang Mach 1 připadne jméno Eleanor a s tím vzniká i legenda kolem tohoto jména.

Za vznikem filmu, jeho režií i hlavní postavou stojí jedna a tatáž osoba: kaskadér, režisér a producent H. B. Halicki, který si celý film vysnil. Tehdy nepříliš známý Halicki měl na film skutečně omezený rozpočet, pouhých 150,000 dolarů, ovšem povedlo se mu s nimi natočit skutečně mistrovské dílo, jehož vrcholem je takřka 40 minutová honička s policií, během které je zdemolováno na 93 automobilů.

Během této honičky se Halicki dělí o hlavní roli s žluto-černým Fordem Mustang SportsRoof z roku 1971, který však byl upraven do podoby Mustang Mach 1 modelové verze z roku 1973. Celkem byla během natáčení k dispozici dvě tato vozidla, jejichž podoba byla takřka identická. Uvnitř se však diametrálně lišila.

Zatímco jeden vůz zůstal v sériovém stavu, druhý byl vyztužen, vybaven bezpečnostním rámem, speciálním úchytem na kameru, závodními sedačkami, speciálními pásy, napevno zamčenými dveřmi, upravenou ruční brzdou, odpojovačem elektriky a také speciálním plátem, který chránil podvozek.

Během natáčení filmové honičky pak byly všechny kaskadérské kousky prováděny pouze s jedním vozidlem, zatímco to druhé bylo použito pouze k pár klidným záběrům, včetně záběrů do interiéru. Zajímavostí také je, že silně poškozený kaskadérský vůz přežil až do dnešních dnů, ačkoliv během natáčení zažil několik neplánovaných a skutečně nepříjemných momentů.

Halicki byl ale opravdový profesionál a první na co se ptal poté, co se jeho vůz srazil s vozem jiného kaskadéra, bylo "máme to natočené?". I díky tomu pak výsledný film vypadá tak syrově a realisticky - protože tak byl zkrátka natáčen.

To si ale vybralo i svou daň. Během závěrečného skoku, který měřil takřka 40 metrů, si Halicki poranil desátý obratel a z natáčení odcházel s krunýřem. Útěchou mu ale mohlo být, že film se u obecenstva setkal s obrovským úspěchem.

V plánu dokonce bylo i pokračování, "Gone in 60 Seconds 2", během jeho natáčení však došlo k nehodě, během které Halicki zemřel. Film tak nikdy nebyl dokončen. V roce 1995 prodala jeho manželka práva na film společnosti Disney a filmu se chopil známý producent Jerry Bruckheimer, díky němuž vzniklo stejnojmenné pokračování.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy