Nezapomenutelné Ferrari F40. Tyhle informace možná ještě neznáte

Legendární vozy ze stáje Ferrari | foto: youtube.com

Italská automobilka Ferrari stojí za vznikem řady exkluzivních a nezapomenutelných vozidel, které se zapsaly do srdcí i paměti milionům lidí po celém světě. Jedním z nejčastěji obdivovaných modelů je ale Ferrari F40, jehož vzniku bylo věnováno právě toto video, za kterým stojí magazín Gentlemen Drivers Japan

Vlastně se jedná o dvě videa, přičemž jedno rozebírá historii a vzájemnou propojenost modelů Ferrari 288 GTO a Ferrari F40, zatímco druhé video je věnováno pouze vozu F40, který se v civilním i závodním provedení z vesela prohání po okruhu.

Ve videu je například vysvětlen osud Ferrari 280 GTO Evoluzione, které vzniklo v pouhých pěti provedeních a právě tento vůz se stal předlohou pro vývoj legendárního F40, které ve světě supersportovních automobilů stanovilo zcela novou laťku.

Exteriér 288 GTO Evoluzione sice není tak poutavý jako v případě F40, ale jsou zde vidět poměrně jasné charakteristické rysy, jako například prolisy přívodu vzduchu k motoru na dveřích, vyklápěcí světla, ventilační otvory na kapotě, atd. Hlavní předností 288 GTO Evoluzione se však stal jeho motor, 2.9 litrový dvakrát přeplňovaný V8, jehož výkon se povedlo technikům vyšroubovat až na 650 koňských sil.

Video se poté věnuje i Ferrari F40 Compatitione, které přebralo po modelu 288 závodní pochodeň. Poté, co se vůz objevil na závodní trati, automobilka Ferrari byla doslova zavalena žádostmi svých klientů o podobně vyhlížející a fungující stroj.

Celkem tedy vzniklo 17 vozů Ferrari F40 LM, často také označovaných Comptetizione, které v současnosti patří k tomu nejvzácnějšímu z nabídky klasických sportovních vozů automobilky.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy