Ford opraví policejní SUV, policisté se konečně přestanou dusit výfukovými plyny

Ford Explorer Police Interceptor | foto: wheelsage.org

Není to tak dlouho co jsme vás informovali o několika případech, kdy policisté hlídkující v policejních SUV Ford Explorer utrpěli otravu oxidem uhelnatým, který se do vozu dostával spolu s výfukovými plyny. Automobilka Ford odpovědnost za tyto vady odmítala, spustila však vyšetřování, které zřejmě našlo skutečnou příčinu.

Skandál s otravou několika policistů ve speciálních policejních vozech Ford Explorer spustil vyšetřování amerických úřadů, které čeká prošetřit zhruba 1,33 milionu těchto vozidel. Kromě úřadů však spustila vyšetřování i sama automobilka Ford, která již s největší pravděpodobností našla místo, kterým se spaliny do kabiny řidiče dostávají.

Ačkoliv první podezření hovořila o průsacích v klimatizačním systému, skutečnost byla zcela jiná. Podle všeho jde o několik děr a neutěsněných míst v zadní části karoserie policejních speciálů, které vznikly během instalace policejního vybavení až po opuštění výrobní linky.

Kdykoliv si totiž policie, hasiči či jiná složka záchranného systému objedná podobná vozidla, vyjíždějí z výrobní linky v sériovém provedení a až později jsou na ně instalována výstražná zařízení, vysílačky, atd. Aby však bylo možné toto vybavení zapojit a zprovoznit, musí být ve voze vyvrtáno několik děr, které umožní natáhnout kabely. Pokud se však tyto instalační otvory poté neutěsní, mohou do kabiny pronikat dokonce i výfukové zplodiny - jako v těchto případech.

Ačkoliv web CarScoops, který o kauze informoval, nezveřejnil více informací o tom kdo příslušenství instaloval, zda Ford či externí společnost, automobilka již prohlásila, že všechny policejní speciály nechá na své náklady zkontrolovat a utěsnit, bez ohledu na stáří, nájezd či dodatečné úpravy.

Tato opatření, která by měla zabránit dalším problémům, budou kromě inspekce celého vozu zahrnovat i zesílení klimatizačního systému který do vozů přinese více chladného vzduchu nebo kontrolu chybových hlášení motoru týkajících se problémů s katalyzátorem.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy