Pohled na 90 let starou Bugatti, projíždějící zatáčku bokem, je fascinující

Pohled na "driftující" Bugatti Type 35B je skutečně fascinující | foto: youtube.com

Na nedávno konané akci Goodwood Festival of Speed (FOS) toho bylo k vidění mnoho. Od prvních pokusů o automobil, až po ty nejnovější a nejextrémnější sportovní vozy světa. Kromě toho však byly k vidění i závody starších sportovních vozů, ze kterých jejich řidiči dolovali absolutní maximum.

Jedním z takových strojů byla i modrá Bugatti Type 35B z roku 1927, za jejímž volantem usedl zkušený závodník Julian Majzub, který je ve světě známý právě pro své zkušenosti v závodech se staršími vozy, zvláště pak Bugatti. A své jedinečné schopnosti předvedl i nyní, během slavného závodu do kopce, který se v Goodwoodu každoročně koná a je jedním z hlavních lákadel.

Celá show začala již na startu, kdy po krátké mechanické přípravě světle modrá Bugattka doslova vystřelila ze startovního roštu za neskutečného zvuku motoru a její úzká kola měla několik metrů problém získat alespoň nějakou přilnavost.

Přetáčivost vozu tak na sebe nenechala dlouho čekat a hned v první zatáčce předvedl závodník s tímto historickým vozem nádherně zvládnutý smyk, který vypadá jak z filmu. Zbytkem závodní trati už se Bugattka prohnala bez jediného zaváhání a návštěvníci si tak mohli prohlédnout její elegantní tvary a hlavně poslechnout ten úžasný zvuk motoru.

Co se historie tohoto vozu týče, ve své době byla Bugatti Type 35 jedním z nejdravějších a nejextrémnějších vozů, jaký se mohl na závodní trati objevit. Pod kapotou se ukrýval řadový osmiválec o objemu 2,3 litru, který byl přeplňován kompresorem. Díky tomu vůz disponoval výkonem na tu dobu úctyhodných 140 koní.

Celkově se Bugatti Type 35 vyrobilo cca 400 kusů, v této konfiguraci jich však bylo pouze 45. V tehdejším Československu se tento typ vozu proslavil zejména ve spojení se závodnicí Eliškou Junkovou, mezi jejíž významné úspěchy patřilo například páté místo v závodě Targa Florio v roce 1928

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy