Tajemné Ferrari, které 20 let nikdo neviděl. Jak vypadá jeden z nejvzácnějších vozů světa?

Ferrari 365 GTS/4 Daytona Spider | foto: Rm Auctions

Ačkoliv automobilka Ferrari vyrobila celkem 121 vozů 365 GTS/4 Daytona Spider, tento je skutečně výjimečný. Celých dvacet let ho totiž nikdo neviděl ani o něm neslyšel. Jeho osud tak vyplouvá napovrch až nyní, kdy se chystá jeho aukční prodej prostřednictvím RM Auctions.

Pokud si koupíte nablýskané rudé Ferrari, je vcelku logické, že se s ním budete chtít alespoň čas od času pochlubit a vyrazíte si užít jízdu v tomto technickém skvostu. Majitel tohoto konkrétního vozu měl však úplně jiné plány. Nádherné Ferrari 365 GTS/4 Daytona Spider vyrobené v roce 1972 totiž ukryl na do garáže a zamkl dveře.

Pojďme se však podívat zpátky na začátek příběhu. Tento vůz byl importován do USA ještě v roce své výroby, tedy 1972. Pak změnil několik majitelů, než se v roce 1983 dostal do své poslední rodiny. Tou dobou měl na tachometru 35,000 mil, což je v přepočtu zhruba 56,327 kilometrů. Nyní, o 34 let později, je na tachometru pouhých 36,513 mil, tedy cca 58,762 kilometrů.

Nejedná se o žádný stočený tachometr, jak by se dalo očekávat u nás. Automobil byl zkrátka po celou dobu zavřen v garáži, tedy s jedinou výjimkou. V roce 1997 se objevil na  Rodeo Drive Concours d’Elegance a poté na dvacet let opět zmizel do zamčené garáže aby se nyní objevil na aukčním webu RM Auctions Sotheby.

Díky svému uskladnění po většinu čase se tak v dochoval v naprosto perfektním stavu aniž by musel být rozebírán či restaurován. Více péče se dostalo pouze laku v odstínu Rossa Chiaro, který byl restaurován. Interiér ve světle hnědé kůži také není originální, ovšem pochází z roku 1977 a na své stáří je také perfektně zachovalý.

Co se týče mechaniky, prošel vůz údržbou palivového systému, byly zrenovovány karburátory a a proběhla údržba elektroinstalace (pro Italský automobil typické). Všechno ostatní je ve skvělém stavu a funguje bez problému i bez potřeby jakéhokoliv technického zásahu.

Ačkoliv se na stránkách RM Auctions cenu nedozvíme, už teď je jasné, že to nebude levná záležitost. Hodnota naposledy draženého Ferrari 365 GTS/4 Daytona Spider byla takřka 1 milion dolarů (cca 22,8 milionu korun).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy