Volvo "bojuje" s klokany. Matou jejich bezpečnostní senzory

Volvo XC90 určené pro vývoj systému schopného sledovat pohyb klokanů | foto: youtube.com

Automobilka Volvo si stanovila velmi ambiciozní cíl. Od roku 2020 by v žádném z jejich automobilů neměl nikdo zemřít ani být vážně zraněn. Za tímto účelem Volvo vyvíjí i řadu bezpečnostních systémů, včetně těch na detekci velké zvěře.

Například model S90 je tak schopen ve dne i v noci detekovat zvířata jako koně, losy nebo soby. Problémem se však překvapivě stali klokani. Podle informací zveřejněných na webu Motor1 totiž jejich pohyb mate systém na detekci velké zvěře "Large Animal Detection system".

Tento systém totiž využívá silnici jako referenční bod, podle kterého určuje vzdálenost zvířete před vozidlem. Pokud tak klokan na silnici stojí, systém jeho vzdálenost určí správně. Jakmile však vyskočí, systém si začne myslet, že klokan je daleko.

Ačkoliv je klokani typičtí endemité, vyskytující se jen v Austrálii, pro bezpečnost na silnicích jsou velkou výzvou. Ročně totiž dochází k cca 16,000 srážkám mezi klokany a automobily. To je samozřejmě nebezpečné jak pro populaci klokanů, tak pro řidiče vozidel. Váha některých druhů klokanovitých totiž může dosahovat několika desítek kilogramů.

Odborníci z Volva tak v Austrálii zkouší nové systémy využívající několik radarů a kamer. S jejich pomocí by měl být systém "Large Animal Detection system" schopen klokany včas zaregistrovat, sledovat je a v případě hrozící srážky zastavit automobil.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy