Pas nebo občanka? Pozor na správné doklady při cestě do zahraničí

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

V období před letními prázdninami se opět množí dotazy, zda je potřeba k cestě do Chorvatska vlastnit cestovní pas, nebo zda postačí občanský průkaz. Odpověď nám poskytli odborníci z ÚAMK, kteří se vydali pro odpověď až na hranice tohoto oblíbeného přímořského letoviska.

Na otázky odborníků z ÚAMK odpovídal na chorvatských hranicích Macelj Damjan Vešligaj, zástupce velitele pohraniční policie. Hned první otázka byla směřována na průběh hraničních kontrol.

Ta se podle vyjádření vztahuje na všechny, kdo hranice překračují. Pokud by se však začaly vytvářet kolony delší 15 minut, zaměří se pohraničníci jen na vybrané osoby. Během kontrol se pak policisté zaměřují zejména na zavazadlový prostor a kontrolu dokumentů. 

Pozitivní zprávou pro občany České republiky však je, že na cestě do Chorvatska nám stačí platný občanský průkaz. Cestovat je však možné i s platným pasem. To samé platí i pro děti - ty musí mít své platné doklady, jinak by nemusely být vpuštěny do země.

Vstup do Chorvatska vám může být zakázán pouze pokud vaše doklady nebudou v pořádku, tzn. doklad nesmí být poškozen a musí být platný i po opuštění země, nebo pokud převážíte zboží, které je do Chorvatska zakázáno dovážet.

Tým pracovníků z ÚAMK se však setkal i s přístupem pohraničníků, kteří striktně vyžadovali předložení cestovního pasu. Tento přístup je však běžný zejména pouze na maďarsko-chorvatských přechodech. Vždy však záleží na tom, na jakého člověka narazíte.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy