Nejhezčí pohřebák na světě? Vymyslel ho Jaguár a je jediný svého druhu

Jaguar E-Type Hearse | foto: youtube.com

V České republice jsou pohřební vozy zastoupeny především tmavými dodávkami, které jsou nanejvýš doplněny o jakýsi zlatavý polep. Ve světě si však umí vyhrát i se stavbou těchto smutečních vozů tak, že se ve výsledku jedná o elegantní umělecké dílo. Podobně jako v případě tohoto Jaguaru E-Type Hearse

Samozřejmě se nejedná o skutečný pohřební vůz, to by při rozměrech sportovního kupé, jakým je Jaguar E-Type, snad ani nebylo možné. Jde však o fantastickou repliku vozu, který se objevil v černé komedii Harold and Maude z roku 1971, která se během let stala kultovní záležitostí.

Příběh filmu vypráví o mladíkovi jménem Harold, který je posedlý smrtí a předstíráním sebevražd, čímž se snaží naštvat svou matku. Mezi jeho další koníčky pa patří jízda na pohřby cizích lidí ve starém pohřebním Cadillacu z roku 1959. Jednoho dne však od své matka dostane nový Jaguar E-Type Roadster, který ovšem během krátké doby přemění na pohřební vůz, v angličtině označovaný "Hearse".

Pro natáčení filmu vznikl jen jeden jediný exemplář, který však byl na konci filmu zničen. Stavbu tohoto unikátu měl na svědomí George Barris, který bývá často označován za krále úpravců. Během své kariéry vytvořil desítky unikátních vozů, přičemž mezi nejslavnější patří bezpochyby původní Batmobil. Když v roce 2015 George Barris zemřel, rozhodl se jeho dlouholetý přítel Ken Roberts vzdát mu hold stavbou repliky filmového E-Type Hearse.

Základem se stal Jaguar E-Type 2+2, který však bylo potřeba upravit. Vzhledem k tomu, že o stavbě originálního vozu nebyla žádná dokumentace, musel Ken Roberts pečlivě studovat film, nechat si z něj udělat desítky obrázků a ty poté zkoumat pod mikroskopem. Poměrně dlouho trvalo i nalezení pohřebního vozu, ze kterého pocházela zadní nástavba. Po jeho nalezení a zakoupení už však stačilo jen vyměnit střechu Jaguaru za střechu pohřebního vozu, vše dopasovat, očalounit a nalakovat.

Aby nebyla zadní plocha příliš prázdná, byl sem umístěn obal na benjo, na které hrál lavní představitel filmu. Uvnitř byste však hudební nástroj nenašli. Ukrývá se zde totiž sbírka různých předmětů, se kterými Harold předstíral své sebevraždy.

Stavba celého vozu trvala údajně 14 měsíců a náklady na stavbu nechce autor prozrazovat. Podle všeho však byly astronomické, neboť samotný Jaguar E-Type se řadí mezi velmi ceněné historické vozy.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy