Automobilka Rolls-Royce vystaví vůz slavného polního maršála

Rolls-Royce Phantom III generála Montgomeryho | foto: Rolls-Royce

Britská automobilka Rolls-Royce se chystá v brzké dobře představit již osmou generaci prestižního modelu Phantom. Aby vůz důstojně uvedla, rozhodla se nás zásobovat slavnými Phantomy minulých let. Jedním z nich je i vůz polního maršála Bernarda Montgomeryho, který velel mimo jiné i československým vojákům v Africe.

Dalším vozem ze společenstva osmi nejvýznamnějších Phantomů, které nám automobilka potupně představí, je Phantom třetí generace, který patřil mezi oblíbené vozy polního maršála Bernarda Montgomeryho.

Ačkoliv neznáme přesný rok jeho výroby, známe alespoň jeho přezdívku. Montgomery používal ve stejnou dobu 3 vozy Rolls-Royce Phantom, tento však patřil mezi jeho nejoblíbenější, takže si vysloužil přezdívku "Butler", neboť byl původně určen pro Alana Samuela Buttlera, ředitele letecké společnosti De Havilland. 

Nejednalo se však o klasický model. Od ostatních se odlišoval úpravami z dílny HJ Milliner z Chiswicku. Nejvýraznější změnou byla úprava čelního skla, díky které se zlepšila aerodynamika vozu o 15% oproti standardní konfiguraci.

Butler zůstal ve vlastnictví polního maršála Montgomeryho až do roku 1962, během té doby se v něm však svezlo několik desítek významných státníků či politiků. Příkladem lze uvést například premiéra Austrálie, Kanady nebo Nového Zélandu. Mnotgomery však Butlera často využíval i k cestám za prací.

Vůz se tak několikrát podíval do sídla britského premiéra v Downing Street 10, do válečné kanceláře ve Whitehall nebo do sídla vrchního velení NATO ve Francii.

Mezi další významné vozy Rolls-Royce, které Montgomery využíval, patřil i Phantom III vyrobený v roce 1936. Ten původně patřil majiteli "Talbot Motor Company", ovšem během válečných let si ho do svých služeb vyžádalo tehdejší Ministerstvo války. V tomto voze pak byli na tajnou schůzku spojenou s plánováním vylodění v Normandii odvezeni Winstron Churchill, generál Eisenhower a král Jiří VI.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy