Obézní figuríny mají pomoci zachraňovat životy

Testovací figuríny (foto: Brady Holt) | foto: wikimedia.org

Že lidstvo dlouhodobě stárne a tloustne není žádná novinka. Teď si toho faktu ale všimly i automobilky, které začínají podnikat opatření, která by měla poskytnout starším nebo obézním lidem větší bezpečí za volantem.

Aby byly automobilky schopné poskytnout posádce svých vozidel co nejvyšší možnou úroveň bezpečí, zničí desítky vozidel během tzv. crash testů. Součástí těchto testů jsou i speciální figuríny, které svou podobou i fyzickými vlastnostmi co nejvíce připomínají člověka. Zároveň jsou protkány desítkami čidel, které pomáhají měřit vliv nárazu na lidské tělo.

Tyto figuríny už ale automobilky používají přes 50 let. Samozřejmě u nich došlo k jistému vývoji, jejich podstata a rozměry ale zůstávají stejné. Lidstvo se ale během 50 let poměrně rychle vyvinulo. Pozitivní změnou je  významné prodloužení průměrné délky života a také lepší zdravotní péče, která nás i ve vyšším věku stále udržuje v dobré kondici.

Změnou k horšímu je ale stále rozšiřující se obezita. Lidstvo zkrátka již velmi dlouhou dobu žije v době přebytku a blahobytu, což se na našich tělech projevuje.

Právě proto společnost Humanetics, přední výrobce figurín pro crash testy, vyvíjí nový druh figurín, které by se měly více přiblížit současnému průměrnému člověku, tak o tom alespoň informuje server AutoCar. Kromě toho, že figuríny budou svou stavbou představovat starší nebo tlustší lidi, jejich "vnitřek" bude více připomínat stavbu lidského těla. 

Odborníci z Humanetics totiž spojily síly i s lékaři a odborníky z různých sektorů vědy. Pro vývoj nových figurín tak byly použity stovky dat z CT (Výpočetní tomografie) a speciální 3D tiskárny, schopné vytvořit napodobeniny lidských orgánů z adekvátních materiálů. To vše s cílem poskytnout všem lidem v automobilech tu nejlepší možnou ochranu v případě autonehody.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy